Попит на донорів в Житомирському обласному центрі крові зростає (ВІДЕО)

Питання донації крові залишається актуальним повсякчас. Потреби на неї зростають щодня. Обласний центр крові приймає близько двадцяти донорів у день. Але така кількість є недостатньою. В установі кажуть, тенденція на здачу крові в населення є, проте в зимовий період кількість донорів зменшується.

«Це пов’язано і з новорічними святами, які зазвичай люди святкували та святкують. За цим стоїть порушення дієти. А свідоме населення, порушивши дієту, не йде ставати донорами, а чекає відповідно деякий період часу для того, щоб відновитися», — каже в.о. директора Житомирського обласного центру крові Алла Островська.

Перед донацією рекомендується легка вечеря та гарний сон. Краще за все ситний та легкий сніданок без кави. Це може бути солодкий чай, дієтичне печиво або каша на воді. Забороняється палити менше, ніж за дві години до здачі крові.

«Якщо у вас є ознаки гострого захворювання, тоді це вже є протипоказання. Не можливо в цей період претендувати бути донором крові. Має бути дієта на вживання ліків, алкоголю. Якщо цього дотриматись напередодні та прийти в потрібний час, тоді ми отримаємо якісні компоненти крові, які будуть необхідні пацієнтам», — говорить в.о. директора Житомирського обласного центру крові Алла Островська.

На сьогодні є нестача першої позитивної групи крові та усіх негативних. Матеріали після кожної донації обстежуються на наявність Гепатиту Б, ВІЛу та сифілісу. В разі необхідності бажаючим видається письмова довідка з результатами досліджень.

Стати донором можливо за умови повновноліття, відсутності будь-яких проблем зі здоров’ям та за умови ваги більше п’ятдесяти кілограм. З часу останнього татуювання або пірсингу має пройти більше року, а   застуди – не менше місяця. При собі потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та гарний настрій, як зазначають в обласному центрі крові. Приходити на донацію можна кожні шістдесят днів.