У Житомирі відкрили центр психосоціальної підтримки підлітків – «СвіТи» (ВІДЕО)

Уляна з цікавістю роздивляється різнокольорові слайми, пластилін і пробує грати на музичних інструментах. Їй 12, 2 роки тому вона отримала статус внутрішньо-переміщеної особи, коли переїхала до Житомира з Харкова. Сьогодні ж дівчинка завітала на відкриття центру психосоціальної підтримки підлітків – «СвіТи».

«Робота центру спрямована на те, щоб створити безпечне середовище, чутливе середовище. Ми користуємось таким поняттям як чутлива педагогіка, і травмочутлива педагогіка, коли ми можемо дітям надати ось цей простір для того, щоб вони могли не тільки відновитися, а й далі реалізовувати свої особистісні якості і продовжувати рух вперед», — говорить співзасновниця проєкту «СвіТи», психологиня Тетяна Давидовська.

Кошти на центр та повну реновацію приміщення, у якому він знаходиться, надала родина засновника фонду BGV Геннадія Буткевича. Там з підлітками на постійній основі працюватимуть психологи, які застосовують новітні підходи та практики для подолання наслідків травмуючих подій. Серед таких ігротерапія, арттерапія та звукотерапія. А також у заклад запрошуватимуть експертів, які проводитимуть інтерактиви та майстер-класи.

«Наприклад, акторська майстерність дає їм можливість прожити певні події, самопрезентація дає можливість відчути свій голос, говорити впевненіше, майстер-клас кібербезпеки дає їм можливість убезпечити себе від скаму якогось, на який, на який і дорослі можуть попастися», — каже засновник проєкту «СвіТи» Артем Мазур.

Підлітки і самі матимуть можливість провести майстер-клас. Наприклад, Уляна полюбляє слайми і вміє їх робити, тож їй запропонували навчити цього інших. На що вона з радістю погодилася. А також дівчинка з нетерпінням чекає можливості розповісти про своє рідне місто.

«Ми приїхали, тому думаю, буде дуже цікаво розповісти про своє місто, познайомитися. Ми можемо підтримати одне одного», — зазначає ВПО з Харкова Уляна.

Основна програма центру – це 5-денний інтенсив, протягом цього часу діти знаходитимуться у закладі увесь день. Після цього учасники матимуть змогу приходити до центру «СвіТи» після школи та займатися різними активностями.

«Тобто, з понеділка по пятницю буде той чи інший захід. Це не так, що пропрацювали з дитиною 5 днів і все. Ні, це буде ціла спільнота, Житомирська спільнота у нашому випадку, яка буде цей центр відвідувати на постійній основі стільки, скільки вона хоче, скільки має часу», — каже директорка благодійного фонду BGV Поліна Алдошина.

Скористатися послугами центру можуть підлітки з 12 до 16 років, які мають статус внутрішньо-переміщених осіб або ж їхні батьки – військові. Для участі у програмі потрібно заповнити анкету, її можна знайти за QR-кодом, зображеним на екрані. Після цього з вами зв’яжуться працівники центру, аби розповісти деталі та запросити на співбесіду. Планується, що впродовж року заклад зможе надати підтримку 500 підліткам.