Зміни до постанови про прикордонний режим: кого стосується та які документи потрібні (ВІДЕО)

Минув місяць з моменту внесення змін урядом України до постанови про прикордонний режим. Зокрема, відтепер потрібно мати відповідний дозвіл органу ДПС у разі перебування в прикордонній смузітобто, ділянці місцевості завширшки до 5 кілометрів.

«Змінами передбачено, що громадяни України, іноземці та особи без громадянства мають право в’їжджати в контрольований прикордонний район, перебувати, проживати та пересуватися в його межах на підставі документів, що посвідчують їх особу, а також дозволу, виданого найближчим органом ДПС України», — говорить начальник пресслужби 9 прикордонного загону імені Січових Стрільців ДПС України Юрій Шахрайчук.

Неповнолітнім надається дозвіл за зверненням одного з батьків. Відповідь від ДПС на усі заяви має надійти не пізніше десяти робочих днів. Рішення приймається Міністерством внутрішніх справ України. Оскарження можливе впродовж десяти діб з моменту відповіді ДПС.

Звернення може бути подане в електронній формі або особисто. Громадяни України мають додати до нього копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство. Іноземцям або особам без громадянства – документ, що посвідчує особу та підтверджує законність перебування на території держави.

Мешканцям прикордонної смуги дозвіл на проживання надається безстроково. Працівникам підприємств, установ та організацій – лише на рік.

«Окремо визначено категорію осіб, яким отримувати такі дозволи не треба. Це особи, які в’їжджають в прикордонну смугу з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску, водії вантажних автомобілів та супроводжуючі їх, особи, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги», — сказав начальник пресслужби 9 прикордонного загону імені Січових Стрільців ДПС України Юрій Шахрайчук.

Розгорнуту інформацію можна знайти на сайті ДПС України або дізнатись в органів охорони державного кордону.