Сімейні лікарі відтепер проводитимуть ментальну діагностику пацієнтів (ВІДЕО)

Ментальне здоров’я займає провідну роль в роботі організму. Тому за ініціативи Міністерства охорони здоров’я відтепер сімейні лікарі зможуть надавати послуги психологічної діагностики.

«Важливо розуміти, що ментальне здоров’я та психічне – синонімічні поняття. Це стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, коли людина спроможна адекватно оцінювати свої вчинки, продуктивно працювати та якісно відпочивати», — каже завідуюча амбулаторією КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» ЖМР Олена Піковська.

Психологічне обстеження надається в рамках Програми медичних гарантій. Послуга безкоштовна. Наразі вже 850 лікарень мають відповідний контракт із Національною службою здоров’я України. Понад дванадцять тисяч лікарів пройшли навчання за програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я mhGAP.

Для отримання так званого «пакету 51» в медзакладі має бути не менше двадцяти відсотків сертифікованих працівників. До сімейного лікаря можна звернутися при почутті тривоги, гострій реакції на стрес, проблемах зі сном чи апетитом.

«Задача сімейного лікаря диференціювати стан пацієнта. Якщо це важкий стан, то ми скеровуємо людину до вузького спеціаліста. Якщо ж ми справляємося, то надаємо медичну допомогу на своєму рівні», — говорить завідуюча амбулаторією КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» ЖМР Олена Піковська.

Тенденція на звернення за психологічною підтримкою росте. У центрі первинної медико-санітарної допомоги кажуть, потрібно приділяти увагу комунікації та якісному відпочинку.

Нововведена послуга поступово інтегруватиметься в роботу сімейної медицини. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки ВООЗ, Уряду Канади та Міжнародного медичного корпусу.