Чи відповідають нормам умови надання послуг з реабілітації у дитячій лікарні? (ВІДЕО)

У листопаді минулого року у Житомирі об’єднали дитячу лікарню та дитячу поліклініку через дефіцит фахівців, тож усі послуги з реабілітації тепер маленькі пацієнти отримують у медичному закладі на вулиці Шевченка. До редакції телеканалу СК1 звернулося подружжя житомирян, які скаржилися, що умови відділення не відповідають нормам, а чекати своєї черги на процедури потрібно довго.

«Відбулося погіршення умов для дітей. Забрали з вул. Ріхтера і перейшли сюди на Шевченка. Тут умови: підвальне приміщення, по-перше, на Ріхтера там гарні кабінети, гарні приміщення. Основне ще питання, що сюди не були перенесені усі фізіотерапевтичні процедури, кращі апарати залишилися на Ріхтера», — розповідають житомиряни Олег Бесараб та Ірина Журавська.

Діти Олега та Ірини зараз проходять реабілітацію у лікарні на Шевченка і батьки незадоволені тим, що приміщення, де надають послуги менші, а масаж роблять одночасно 4 пацієнтам в одній кімнаті.

Окрім того, подружжя розповіло нам, що найближчим часом планується оптимізація лікарів, яких і так зараз не вистачає, а певне обладнання залишилося у дитячій поліклініці, і процедури там тепер можна проходити лише на платній основі. Щоб розібратися у ситуації ми відвідали реабілітаційне відділення у дитячій лікарні, поспілкувалися із заступницею медичного директора Світланою Довгаль і з директором Ігорем Кухаруком.

«На усіх маленьких і великих пацієнтів віком від 0 до 18 років вистачає площі, щоб надавати їм медичну допомогу. Необхідні зали фізичної терапії розгорнуті на базі стаціонарного відділення, масажні кабінети розгорнуті як в приміщенні колишнього фізіотерпевтичного відділення, зараз там відділення медичної реабілітації для амбулаторних пацієнтів. Окрім того, масажні кабінети розгорнуті на базі стаціонарного реабілітаційного відділення», — каже заступниця медичного директора з надання стаціонарної допомоги дитячому населенню Світлана Довгаль.

Наразі у відділенні працює команда з 37 людей, у тому числі асистенти фізіотерапевтів. Це досить нова спеціальність, яку опановували люди, що вже працювали у медичних закладах, наприклад масажисти.

За словами директора комунального підприємства «Лікарня №2 імені В. П. Павлусенка» Ігоря Кухарука не вистачає саме ерготерапевтів і фізичних терапевтів.

Щодо умов надання послуг реабілітації у лікарні на Шевченка: відділення поділене на стаціонарне та амбулаторне. Є декілька кабінетів для масажу, фітболи, степери, обладнання для покращення роботи опорно-рухової системи, ампліпульстерапії, небулайзери та багато чого іншого. Однак, Ірина та Олег кажуть, цього обладнання недостатньо.

Заступниця медичного директора Світлана Довгаль пояснила чому цього обладнання немає у відділенні реабілітації.

Що ж до платної реабілітації у поліклініці на вулиці Ріхтера, то причина у тому, що за новим стандартами те обладнання не входить до пакету Національної служби здоров’я.

Окрім того, Ігор Кухарук сказав, що коли з’явиться достатня кількість фізичних терапевтів, дитяче реабілітаційне відділення повернуть до поліклініки на вулиці Ріхтера.