У Бердичеві підліток, який їздив на автомобілі без прав та порушив правила дорожнього руху, заплатить штраф у понад 40 тис. грн.

У Бердичеві підліток, який їздив на автомобілі без прав та порушив правила дорожнього руху, заплатить штраф у понад 40 тис. грн.

Бердичівський суд притягнув до адміністративної відповідальності 16-річного бердичівлянина, який вже не вперше керував автомобілем,  не маючи водійських прав, а також порушив правила дорожнього  руху, припаркувавши транспортний засіб у забороненому для цього місці (ч. 1 ст. 122, ч. 5 ст. 126 КУпАП). Суд призначив порушнику штраф у розмірі 40 тис. 800 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 5 років. Постанова може бути оскаржена протягом 10 днів. Про це повідомляє пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

«У грудні 2023-го року бердичівлянин К. на одній із вулиць Бердичева здійснив стоянку автомобіля, яким керував, у зоні дії знаку «Зупинка заборонена», порушивши правила дорожнього руху. У ході складання протоколу працівники поліції виявили, що водієві лише 16 років, відтак він апріорі не може мати права керування легковим автомобілем (категорія В), адже отримати його, відповідно до ст. 15 Закону України «Про дорожній рух» можуть особи лише з 18-річного віку», – йдеться у повідомленні.

Суд з′ясував, що підліток вже не вперше протягом року сів кермо, не маючи водійського посвідчення: у червні 2023-го його вже притягували до адміністративної відповідальності за водіння без права керування та порушення ПДР. Тоді суд був поблажливим до порушника та застосував до нього стягнення у виді попередження. Проте хлопець так і не зробив для себе правильних висновків, хоча вину визнав повністю. Суду він пояснив, що цього разу без дозволу батьків взяв автомобіль, щоб поїхати по новорічні подарунки.   

Для підлітків, охочих  покататися на автомобілі, нагадуємо, що особи віком від 16 до 18 років підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах у разі вчинення адмінправопорушень, передбачених статтями 121 – 127 КУпАП. 

Серед них:

  • керування транспортним засобом без водійського посвідчення або непред′явлення на вимогу поліцейського документів для перевірки;
  • керування  з непристебнутим ременем безпеки чи без мотошолома;
  • невиконання вимоги правоохоронця про зупинку;
  • вчинення ДТП;
  • залишення місця дорожньо-транспортної пригоди;
  • експлуатація транспортного засобу з  несправним звуковим сигналом чи світловим пристроєм;
  • порушення правил руху через залізничні переїзди та інше.