В Овручі відкрили реабілітаційний модуль для ветеранів, ветеранок і їхніх родин (ВІДЕО)

У місті Овруч відкрили мобільний реабілітаційний модуль для надання безкоштовних послуг із психосоціальної підтримки та фізичного відновлення людям, які постраждали внаслідок повномасштабної війни. Проходити лікування можуть ветерани, їхні родини та цивільні особи.

«У цьому реабілітаційному модулі представлено обладнання для занять по амбулаторній медичній реабілітації. Власне, є доріжка з перешкодами, бігова доріжка, велотренажер, реабілітаційні сходи, дошка Євмінова, шведська стінка, тренажер Бубновського», — каже завідувач відділення медичної реабілітації КНП «Овруцька міська лікарня» Валентин Лютко.

У центрі працює ерготерапевт, який проводить первинну зустріч, лікар фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт і асистент, а також кейсменеджер. Це перший об’єкт, створений у рамках соціальної франшизи від благодійного фонду «Майнді», партнера Всеукраїнської програми ментального здоров'я, що передбачає розбудову мережі мобільних реабілітаційних модулів у невеличких містах та ОТГ.

«Невелике приміщення, багатофункціональне, а це про економію ресурсів. Тому, що не треба робити щось велике, щоб воно працювало. Треба робити достатньо, щоб це було ефективно. Це про інклюзивність, там враховані все ДБР норми. Це також про команду, тому що мультидисциплінарна команда – це є серце мобільного реабілітаційного модулю. Це фахівці і ми робимо великий акцент на їх підготовці», — говорить співзасновник БФ «Майнді» Богдан Міненко.

Площа модуля складає 72 метри квадратних, протягом реабілітаційної години займатися там можуть від одного до трьох пацієнтів, в залежності від залучення фізичних терапевтів. Фахівці допомагають із протезуванням, відновленням мовлення, надають психологічну підтримку та юридичний супровід, консультують щодо навчання, перекваліфікації та працевлаштування. Окрім цього, реабілітаційні модулі інтегруються у місцеву систему охорони здоров’я та пакетування НСЗУ.

Реалізація проєкту стала можливою завдяки співпраці «Майнді» з Координаційним центром з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України, ГО «Безбар'єрність», Житомирською ОВА та Овруцькою міською радою.

Долучилися до проєкту також учасники спільноти «Бізнес без бар'єрів» — Visa та Ощадбанк. Щоб стати пацієнтом реабілітаційного модулю потрібно заповнити онлайн-форму за QR-кодом на екрані. Після цього з вами зв’яжуться представники центру та підберуть зручний час для візиту.