У Житомирі уперше видали книгу Івана Огієнка «Українська культура» у повному обсязі (ВІДЕО)

У Житомирі презентували книгу Івана Огієнка ­– «Українська культура». Видали її у рамках проєкту «Запізніле вороття», автором і упорядником став доктор філологічних наук Микола Тимошик.

«Унікальність цієї книжки в тому, що це найбільш антиросійська, найбільш антиімперська і найбільш антирадянська лектура. Упродовж багатьох років ми годували наших студентів і нашу молодь ідеологічним мотлохом, у конкретиці спільної дружби народів, спільної колиски, спільної мови і так далі. Огієнко, написавши цю книгу у 1918 році довів те, що ми окремі, ми інші. І головне для нас, щоб залишатися іншими, унікальними, неповторними, нам потрібно памятати себе», — говорить доктор філологічних наук, автор і упорядник проєкту «Запізніле вороття» Микола Тимошик.

На перших сторінках надрукована промова Івана Огієнка про наші традиційні орнаменти, нашу мову, звичаї, традиції, музичні інструменти, страви та навіть зачіски. Її він проголосив при закладанні українського університету в жовтні 1917 року.

«І коли Іван Огієнко цю промову озвучив, поруч стояв Симон Петлюра, який почув про велич української культури і розпорядився видати цю промову мільйонним примірником і роздати кожному воїну УНР для того, щоб вони усвідомлювали за що вони воюють. Тобто, це ніби Ноєв ковчег, рятівний для того, щоб зрозуміти яка велич української культури і для чого її потрібно обороняти», — каже депутатка Житомирської облради Тетяна Парфєнтієва.

У радянські часи Іван Огієнко був одним із заборонених письменників, його праці знищували, а їхніх власників карали. Примірник із цією промовою Микола Тимошик знайшов аж в Америці, тож уперше в Україні видали книгу письменника у повному обсязі.

Книгу «Українська культура» не продаватимуть. На благодійних засадах примірники роздаватимуть студентам, освітянам та державникам. Працівниця медіатеки ліцею №3 міста Житомир каже, школярам корисно познайомитися із працю Івана Огієнка.

Видання книги стало можливим завдяки підтримці депутатів Житомирської міської ради та обласної військової адміністрації.