На Житомирщині для вирощування саджанців дерев використовують клонові насіннєві плантації

На Житомирщині для вирощування саджанців дерев використовують клонові насіннєві плантації

Для створення здорових і продуктивних насаджень лісівники застосовують сучасні технології лісівництва. Зокрема, використовують клонові насіннєві плантації. Про це повідомляє Столичний лісовий офіс.

Клонова насіннєва плантація – це насадження, штучно створене за допомогою щеплення живців від найкращих дерев. Такі дерева називаються плюсовими. Вони відрізняються високою продуктивністю, стійкістю до шкідників і хвороб, а також дають високоякісне насіння.

У перші роки після створення плантації лісівники ретельно доглядають за деревами: обробляють їх від шкідників, розпушують ґрунт у міжряддях.

«На Житомирщині та Київщині на таких плантаціях найчастіше вирощують хвойні дерева, зокрема, сосну звичайну – одну з основних лісоутворюючих порід регіону. Регулярне плодоношення сосни починається приблизно з 10-річного віку. В урожайний рік на таких штучно створених ділянках лісівники збирають в середньому 700 кг шишок з 1 га. На виході з них отримують понад 8 кг відбірного насіння, що є гарним показником врожайності», – йдеться у повідомленні.

У філіях Столичного лісового офісу ДП "Ліси України" наразі наявні 11 клонових насіннєвих плантацій загальною площею близько 100 га. На жаль, під час повномасштабного вторгнення окупанти знищили 70% (понад 13 га) площі насіннєвої плантації філії «Тетерівське лісове господарство» на Київщині. Втім, лісівники дбають про збереження її вцілілої частини, де продовжують збирати соснові шишки. А вже наступної весни планують відновити плантацію, висадивши на місцях знищених клонів нові деревця.

Саме зараз, взимку, на клонових насіннєвих плантаціях тривають важливі лісівничі догляди: лісівники формують крони дерев, зрізаючи верхів'я та бокові гілки. Це стимулює утворення більшої кількості шишок та спрощує процес їх збору.

Наразі лісівники Столичного лісового офісу вже зібрали 162 тонни шишок. З цієї кількості отримають близько 2 тонн якісного насіння, яке навесні висіють у лісових розсадниках.