У Звягелі відбулося благословення і освячення ікони «Пресвятої Богородиці Звягельської» (ФОТО)

У Звягелі відбулося благословення і освячення ікони «Пресвятої Богородиці Звягельської» (ФОТО)

30  січня, у день пам’яті Василя Великого Кесарійського, Григорія Богослова Назіанзина та Івана Золотоустого (Трисвяття або Собор Трьох Святителів), у Свято-Михайлівському соборі ПЦУ був здійснений чин освячення унікальної ікони «Пресвятої Богородиці Звягельської». Чин освячення очолив єпископ Житомирський і Овруцький ПЦУ Преосвященнійший Паїсій. Про це повідомляє пресслужба Звягельської міської ради.

В урочистій церемонії освячення брали участь міський голова Микола Боровець, заступниця міського голови Наталія Борис, голова районної військової адміністрації Іван Туровський, голова районної ради Артур Загривий.

Наприкінці відправи єпископ Паїсій звернувся до усіх присутніх  із промовою, наголосивши, що Православна Церква України завжди молитиметься за наших захисників і Україну. А освячена у цей особливий день ікона «Пресвятої Богородиці Звягельської», стане надзвичайно сильним оберегом міста Звягеля та його людей.

«Ця подія відбулась за сприяння О. Леоніда Бачинського з м. Білої Церкви,  іконописиці Ірини Феоктистової з м.Харкова,  Наталії Павленко (по матері - Лянгус), Людмили Стадник, Олени Кущікової, Миколая Васіль'єва, Ганни Лускіної. Завдячуючи цим людям, зроблена копія репродукції святині. Понад 7 століть і тисячі кілометрів подолала свята ікона у поверненні до Звягеля.

Хай заступає Пресвята Богородиця нас від усякого лиха і упросить Сина свого, Ісуса Христа, подолати нечестивого ворога і воцарити мир в Україні! Щоб жити та прославляти нам з  синами своїми ім'я Його Святе на віки віків. Амінь.

Образ «Пресвятої Богородиці Звягельської» буде постійно перебувати в Свято-Михайлівському соборі, де кожен з містян може звернутися до неї з молитвами і проханнями», – йдеться у повідомленні.

Довідково: Історія ікони Звягельської Богоматері має велике минуле. 767 років тому  Звягель було вщент спалено королем Данилом та його братом Васильком. Литовський князь Міндовг, що також мав долучитися до тієї розправи, запізнився, і, коли дістався міста, побачив суцільні головешки та тіла вбитих звягелян. Хто залишився живим, потрапив до полону. Потрапила до полону і наша «Звягельська Богоматір».

Не піднялася рука у нападників спалити святиню разом з храмом, де вона знаходилася. Так у якості військового трофею потрапила до Луцька, що невдовзі став княжою та єпископською резиденцією Волинського князівства, яке передав у спадок король Данило своєму четвертому сину – Мстиславу Даниловичу.

За історичними джерелами  саме Мстислав привіз ікону до Луцька. Тому, цілком ймовірно, що він також брав участь у каральному поході на Звягель.

За правом переможця і за новим місцем знаходження, «Звягельська Богоматір» отримала нову назву – «Волинська», за якою і дійшла до наших часів.

На жаль, не досліджено історію перевезення її до Києва. За останніми свідченнями, вона може зберігатися у фондах Київського державного музею образотворчого мистецтва.