У Звягелі навесні планують відкрити доступ до двох історичних об'єкта – замку та підземелля (ФОТО)

У Звягелі навесні планують відкрити доступ до двох історичних об'єкта – замку та підземелля (ФОТО)

За сприяння Андрія Петраускаса (старший науковий співробітник інституту археології НАН України) та Олександра Тарабукіна (старший науковий співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею) розвивають нову пам'ятку історії місцевого значення «Підземелля Звягеля», яка наразі включає 2 об'єкти: підземний об'єкт під Дзвоном на території фортеці та підземна споруда на площі Лесі Українки, 3А. Про це повідомляє Управління культури і туризму Звягельської міської ради.

Варто зазначити, що конструкція на площі Лесі Українки 3А є тимчасовою консервацією і в разі отримання гранту, над яким працюють, буде вдосконалена в сучасному форматі, а сама конструкція далі використовуватиметься в потребах музеїв Звягеля.

Подальші підземні дослідження планують проводити за грантові кошти в історичній частині міста саме зі сторони Звягельського замку, що не завдаватиме незручностей для мешканців.

Перспектива розвитку та промоції Звягеля в контексті історичного міста з підземеллями є однозначно на порядку денному та потребує системної роботи з фахівцями даного профілю.

Вже цієї весни мешканці та гості матимуть змогу та доступ як до Звягельського замку так і до підземної його частини.