У Житомирській області на обліку перебуває понад 35 тис. хворих на рак

У Житомирській області на обліку перебуває понад 35 тис. хворих на рак

Житомирський обласний онкодиспансер з 5 по 11 лютого проводить тиждень боротьби з раком, впродовж якого інформуватиме населення про цю підступну хворобу, стан захворюваності в області та як знизити ризики захворіти на онкологію. Про це повідомляє пресслужба КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» ЖОР.

У Житомирській області на обліку перебуває 35 546 хворих на онкологічні захворювання. У 2023 році було зареєстровано 4 009 нових випадків захворювань, з них майже 20% пацієнтів мали захворювання на останніх стадіях. Рак забрав життя 1 501 пацієнта. Для порівняння у 2022 році на обліку знаходилось 34 891 пацієнт, нових випадків онкозахворювань було 3 413, померло від злоякісних новоутворень 1 429 жителів області. Такі дані онко-епідеміологічної ситуації в Житомирській області навів директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш.

«В останні роки відмічається зростання кількості онкопацієнтів, які проходять лікування. У 2022 році кількість хворих, що перебуває на обліку, зросла на 3,2%, у 2023 році – на 1,8%. Нових випадків онкозахворювань минулого року було виявлено майже на 14% більше, ніж у попередній рік. Водночас показник виявлення хвороби на ранніх І-ІІ стадіях минулого року збільшився приблизно на 20%. У той же час на 6% більше було взято на облік пацієнтів, що мали занедбану форму захворювання. На жаль війна, військові дії можуть призвести у подальшому до зростання кількості онкохворих, особливо тих, у кого виявлятимуть онкологію вже в занедбаній формі. Адже, зрозуміло, що пацієнти під час активних бойових дій не мають можливостей проходити обстеження, отримувати належну медичну допомогу», – прокоментував ситуацію директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш.

У загальній структурі онкозахворюваності у п’ятірку хвороб, які найчастіше діагностують у пацієнтів, увійшли рак органів травлення – 20,1%, новоутворення шкіри – 13,6%, захворювання жіночих статевих органів – 12,4%, рак молочної залози 9,4% та чоловічих статевих органів – 9,2%.

Водночас лікар відмічає, що починаючи з 2020 кількість летальних випадків до року щорічно знижується.

«Головний фактор успіху при лікуванні злоякісних новоутворень – своєчасність і раннє виявлення. Сьогодні ми не тільки знаємо про рак більше ніж будь-коли, а й можемо досягти прогресу за рахунок підвищення профілактики раку, покращення діагностики та лікування цього захворювання. Важливо, щоби пацієнти звертались вчасно до лікарів, щоби якомога раніше виявляти захворювання», – підкреслює Ігор Сабадаш.

Лікар радить з 45-50 років неодмінно проходити щорічний профілактичний огляд. Окрім огляду сімейного лікаря, він має включати, незалежно від статі: загальний аналіз крові, рентген-знімок грудної клітки, колоноскопію та гастроскопію. Для жінок – раз на рік обов’язкові цитологічний аналіз мазка з шийки матки та мамографія, для чоловіків – аналіз на ПСА.