На Житомирщині стартує проект «Разом врятуємо життя»

На Житомирщині стартує проект «Разом врятуємо життя»

У Брусилівській громаді Житомирської області в лютому  розпочинається  проект «Разом рятуємо життя», мета якого – охопити вакцинацією проти кору дітей старше 6 років, які внаслідок зміни місця проживання, тимчасового виїзду за кордон чи інших обставин пропустили планові щеплення. Про це повідомляє ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

«Одна дитина, яка захворіла на кір, може інфікувати 7-9 дітей, які не мають імунітету, –  пояснює керівник проекту Сергій Бовкун. – Тому дуже важливо, щоб мешканці громади дізналися, для чого саме потрібні щеплення від КПК. Адже, за статистикою на початок нинішнього року, один з найнижчих на   Житомирщині  показників вакцинації від кору серед дітей віком старше 6 років – саме у Брусилівській громаді. 

Серед причин такої ситуації:  зниження щеплень дітей через пандемію та  війну; недостатність інформації щодо вакцинації; наявність упереджень щодо питань вакцинації у середовищі віруючих мешканців громади. Проведення роз’яснювальних робіт з лідерами громад, батьками задля збільшення їхньої обізнаності щодо вакцинації, що сприятиме зростанню кількості вакцинованих дітей».

В рамках проекту відбудуться зустрічі фахівців  Житомирського обласного центру контролю та профілактики хвороб з керівниками центрів первинної медичної допомоги, громад, освітянами та представниками релігійних конфесій. Мета зустрічі — заручитися адвокацією лідерів громад та залучити їх до промоції вакцинації серед мешканців регіону. 

Для дітей початкових класів проведуть відкриті уроки «Щеплення — суперсила від хвороб». В ігровій формі діти дізнаються, як саме вакцини вчать організм захищатись від інфекцій. 

Також протягом лютого — березня 2024 року в Брусилівській  громаді  буде надана можливість щепити від кору, краснухи та паротиту тих дітей, які внаслідок  різних  обставин пропустили планову вакцинацію.

Заходи реалізуються  у рамках проекту Українського Католицького Університету (УКУ) за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Бельгії. Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію УКУ, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) або уряду Бельгії.