Біль в горлі, температура та нежить: на Житомирщині виявлено новий штам коронавірусу «Дженні»

Біль в горлі, температура та нежить: на Житомирщині виявлено новий штам коронавірусу «Дженні»

В Україні за січень 2024 року виявлено 42 випадки субваріанту SARS-CoV-2 «Дженні» у 12 областях: Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Одеській, Рівненській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

З 42 випадків 8 осіб потребували госпіталізації і тільки одна мала 2 щеплення проти захворювання. 

«ВООЗ визначила субваріант «Дженні» як той, що викликає інтерес. Це значить, що за ним ведеться більш активне епідеміологічне спостереження як в світі, так і в Україні. Наразі ризик важкого перебігу захворювання низький, а наявні вакцини проти COVID-19 захищають від ускладнень. Рекомендуємо не нехтувати щепленнями, а звернутися до сімейного лікаря та вакцинуватись», — зазначила Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров'я. 

«Дженні» — це субваріант штаму «Омікрон», який переважає на території України під час епідемічного сезону 2023/2024. Виокремити випадки субваріанту JN.1 в Україні вдалося завдяки секвенуванню – спеціальному лабораторному дослідженню, яке проводять у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я. Дослідження дозволяє генетично розшифрувати вірус і виявити мутації у його геномі.

Вперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 року, після – в інших країнах світу, зокрема Індії, Китаї, Великій Британії. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC) станом на 5 січня 2024 р. на JN.1 припало приблизно 62% усіх варіантів SARS-CoV-2, що циркулюють.

Симптоми «Дженні» мають симптоми схожі на ГРВІ: біль в горлі, температура, нежить, слабкість, кашель, головний біль, лихоманка. В групі ризику перебувають люди старше 60 років, вагітні жінки, особи з хронічними захворюваннями, діти до 1 року та особи професійного ризику через підвищений ризик інфікування . Єдиним захистом від ускладнень захворювання є вакцинація. Зверніться до вашого сімейного лікаря, щоб зробити щеплення. 

Нагадаємо, від початку епідемічного сезону, з 2 жовтня по 28 січня, на гостру респіраторну вірусну інфекцію перехворіло 2 474 078 осіб, серед них 54,2% — діти. Також зареєстровано  133 724 випадків COVID-19. 

Первинною вакцинацією проти COVID-19 вважається курс щеплення, що передбачає отримання двох доз вакцини проти COVID-19 за гомо/гетерологічною схемою або введення однієї дози, що передбачено інструкцією до застосування вакцини. Додаткова доза вакцини проти захворювання зараховується до первинної вакцинації.

Завершеним первинний курс щеплень проти COVID-19 вважається, коли проведена первинна вакцинація (з урахуванням додаткової дози) та отриманням першої бустерної дози вакцини.

Нагадаємо на Житомирщині у всіх районах перевищено епідпоріг захворюваності на грип та ГРВІ.