ІІІ Форум з відновлення Житомирщини: до відбудови області долучається Португалія (ВІДЕО)

Житомирщина – одна з областей, що найбільше постраждала в перші дні повномасштабного вторгнення: ушкоджень та руйнувань зазнали 4830 об'єктів. Влада переконана, починати відбудову потрібно вже зараз, не чекаючи Перемоги, аби забезпечити життєдіяльність населення.

«На сьогодні дуже важливо об’єднувати наших міжнародних партнерів, наші громади, урядовців, парламентарів для того, щоб чітко, швидко, за європейськими правилами відновлювати і нашу Україну, і, звичайно, Житомирщину», — говорить голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

З цією метою в обласному центрі відбувся ІІІ Форум з відновлення Житомирщини. Участь у заході взяли також дві країни – Португалія та Естонія, котрі мають намір допомогти нашому регіону у відбудові. Ще у 2022 році, на заклик Президента Володимира Зеленського, під свій патронат Житомирську область взяла Естонська Республіка. На сьогодні вже бачимо результат: дитячий садочок в Овручі та відбудований міст у Малині. Відтепер доєдналася і Португалія.

«Португалія, Естонія – вони дійсно є одними з найбільших симпатиків і щодо вступу в ЄС, і щодо виділення коштів Ukraine facilities – 50 мільярдів, і щодо збройної допомоги. Тобто, в принципі, це ті дружні країни, які одні з перших йдуть у реальне відновлення у реальних проєктах», — сказав перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко.

На форумі ж підписали меморандум між представниками Державної агенції Португалії та міською радою про відновлення житомирського ліцею №25, котрий у березні 2022-го зруйнувала російська федерація. Наразі Житомирщина – єдина область в Україні, до відновлення якої долучилася вже друга іноземна держава.

«Важливо сьогодні, що поряд з Естонією стає Португалія, що співпраця і географія розширюється, що регіон отримує нових партнерів за формулою Президента Володимира Зеленського - іноземна громада патронує конкретний регіон або місто. Ми об'єднуємось всі разом і спільно з нашими партнерами відновлюємо нашу країну, кожен регіон, кожну громаду», — каже Народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Вочевидь, географія допомоги нашій області розширюється. І саме такі форуми сприяють налагодженню контактів нашої країни із демократичним світом. Житомирщина є одним із лідерів за співпрацею з міжнародними партнерами. Тож такий результат у Міністерстві закордонних справ України вважають прикладом для інших регіонів.

«Опираючись на успіх і приклад Житомирської громади, дуже хочеться вірити, що все більше іноземних партнерів, іноземного бізнесу буде приїздити в Україну, відкривати для себе Україну, брати відповідальність або співвідповідальність, краще сказати. Тому що і український бізнес, українська громада повинна включатись, повинна показувати свою роль і важливість пріоритетності проєктів, які важливі для конкретного регіону», — зазначає директорка Департаменту економічної дипломатії МЗС України Людмила Єніна.

Третій форум із відновлення Житомирщини відбувся завдяки підтримці компанії BGV Геннадія Буткевича, яка є великим системним інвестором у Житомирщину. У рамках форуму представники різних органів влади разом з міжнародними партнерами, представниками бізнес-спільноти, неурядових та благодійних організацій під час панельних дискусій обговорили відбудову України крізь такі напрямки як: інфраструктура, освіта, місцеве самоврядування, наголошуючи на важливості підтримки населення та роботи з людським потенціалом. Директорка фонду BGV наголосила також, що пріоритетами роботи у благодійній сфері є проєкти для допомоги дітям та гуманітарна підтримка населення.

«Це проєкти націлені на дітей, на дитинство, на освіту. Це окремі проєкти по гуманітарному забезпеченню населення, тому що ми розуміємо, якщо людина не буде забезпечена якимось мінімумом, то не може бути й мови про щось більш глобальне», — зазначає директорка благодійного фонду BGV Поліна Алдошина.

Організатори форуму запевняють, була вважливою і участь представників громад області. Адже саме з невеликих селищ та містечок розпочинається велика відбудова країни.

«Участь органів місцевого самоврядування у відновленні Житомирщини, у відновленні своїх громад, своїх регіонів є напрочуд важливою і вагомою, тому такі форуми, такі заходи дуже важливі і наша участь в них дає розуміння куди рухатись далі, які саме обирати напрямки розвитку для того, щоб наші кроки були ефективними і в майбутньому приносили результат і давали економічний розквіт наших територій, наших громад», — говорить Чоповицький селищний голова Михайло Філоненко.

А також учасники заходу визначили візію наступного форуму – саме економічне відновлення, залучення міжнародного бізнесу до нашої країни та створення додаткових робочих місць.