14 років позбавлення волі з конфіскацією майна: суд ухвалив вирок бердичівлянину за розбійний напад на пенсіонерку

14 років позбавлення волі з конфіскацією майна: суд ухвалив вирок бердичівлянину за розбійний напад на пенсіонерку

Бердичівський міськрайонний суд ухвалив вирок  стосовно 50-річного мешканця м. Бердичева, якого визнав винним  у скоєнні особливо тяжкого злочину, передбаченого  ч. 4 ст. 187 КК України. Суд призначив покарання – 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також обвинувачений має сплатити потерпілій майже 7  тис. грн  матеріальної та 10 тис. грн моральної шкоди. Вирок може бути оскаржений в апеляційному  порядку. До набрання вироком законної сили обвинувачений продовжить перебувати під вартою. Про це повідомляє пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

«У ході  судового  розгляду суд встановив, що обвинувачений скоїв особливо тяжкий  злочин у грудні 2022-го року у селищі Гришківцях.  В обідню  пору  чоловік зайшов до будинку місцевої пенсіонерки, коли та саме відчинила двері, виходячи на  подвір′я. Обвинувачений заштовхав жінку у приміщення, через що та упала та вдарилась головою, а потім  бив її, погрожував ножем та вимагав гроші.  У результаті чоловік забрав з будинку мобільний телефон, ноутбук та утік з місця злочину», – йдеться у повідомленні.

Обвинувачений своєї вини не визнав.  Проте суд, дослідивши усі докази, дійшов до переконання, що його винуватість  повністю доведена  як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя та здоров'я особи, яка зазнала нападу (розбій), особою, яка раніше вчинила розбій, поєднаний з проникненням у житло, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 187 КК України).

Призначаючи  вид та міру покарання, суд, серед іншого, врахував, що обвинувачений  неодноразово судимий за  умисні злочини, у тому числі за  розбійний  напад (ч. 3 ст. 187 КК України), але  так і не  зробив для себе належних висновків та на шлях виправлення не став;  злочин скоєно у стані  алкогольного сп′яніння, щодо особи похилого віку. Жодної пом′якшувальної обставини суд не встановив.

Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/643/23.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.