У Звягелі вшанували учасників бойових дій на території інших держав та поклали квіти до Пам’ятного знаку на честь воїнів-інтернаціоналістів (ФОТО)

У Звягелі вшанували учасників бойових дій на території інших держав та поклали квіти до Пам’ятного знаку на честь воїнів-інтернаціоналістів (ФОТО)

15 лютого в День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та з нагоди 35-ї річниці виводу військ з Республіки Афганістан за участі міського голови Миколи Боровця, голови спілки ветеранів Афганської війни Юрія Шевчука та громадськості поклали квіти до Пам’ятного знаку на честь воїнів-інтернаціоналістів. Про це повідомляє пресслужба Звягельської міської ради.

Війна в чужій країні залишила гіркий, болючий слід у долях українських родин. Волею злої долі жителі Звягельської громади були закинуті у жорна чужої війни, і, ставши заручниками радянського режиму, віддавали своє життя та здоров’я.

Афганська війна була останньою з великих імперських авантюр радянського союзу. 15 лютого 1989 року, коли останній солдат залишив афганську землю – війна була програна.

В Афганістані воювало 120 тисяч солдатів і офіцерів з України. За даними командування об’єднаних сил ЗС України в цій війні загинули 4 тисячі українців, 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей – сиротами. Більше 8 тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч – залишилися інвалідами.

Цього дня також вшановують й інших військових, які брали участь у різних війнах на територіях 16 країн – В’єтнам, Сирія, Чилі, Іспанія, Єгипет, Ефіопія, Ангола та інші “гарячі” точки. В незалежній Україні наші військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій.

З самого початку війни на сході України багато хто з них став на захист суверенітету та цілісності України і нині воює проти російських загарбників на передових позиціях.

За своїх рідних, за свою землю, свою країну, за те, щоб більше ніхто і ніколи не мав права посилати українських синів на чужу війну!