У Житомирі відбулася зустріч з представниками Асоціації об’єднаних територіальних громад області (ФОТО)

У Житомирі відбулася зустріч з представниками Асоціації об’єднаних територіальних громад області (ФОТО)

Сьогодні у Житомирі відбулася чергова зустріч з представниками Асоціації об’єднаних територіальних громад Житомирщини. Цей майданчик вже став традиційним для постійного двостороннього обміну інформацією між обласною військовою адміністрацією, як представника Держави на рівні області, та органами місцевого самоврядування. Про це повідомив начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко. 

«Минулого разу, наприкінці жовтня ми обговорювали ліквідацію наслідків російських обстрілів та реалізацію проєктів відновлення громад області. На це минулого року було спрямовано понад 17% від обсягу власних доходів зведеного обласного бюджету. Цей рік в частині формування бюджетів суттєво відрізняється від минулого. Адже військовий ПДФО зараз напряму направляється на оборонні витрати. Проте за попередніми розрахунками  прогнозований рівень доходів громад, які не включають надходження від військового ПДФО може збільшитися майже на 5% або на 500 млн грн», – каже Бунечко.

Незважаючи ні на що, пріоритети залишаються незмінними – підтримка Збройних сил України та наближення нашої Перемоги. Продовжуємо працювати над посиленням оборонних рубежів вздовж кордону, надавати допомогу прифронтовим регіонам, забезпечувати усім необхідним наших захисників.

«Торік ми започаткували гарну ініціативу – створення у громадах ветеранських хабів, де наші захисники та члени їх родин можуть отримати комплексну консультацію щодо юридичних, соціальних, побутових питань, професійного та особистого розвитку. Модернізували існуючі або створювали нові реабілітаційні відділення.  Певен, що цього року ще більше громад приєднаються до цієї ініціативи», – зазначив Бунечко.  

Досвід роботи обласної військової адміністрації свідчить про те, що ефективна співпраця з міжнародними організаціями та донорами, є важливим джерелом фінансування проєктів відновлення. Від початку повномасштабного вторгнення нам вдалося залучити на різні гуманітарні ініціативи понад 1 мільярд 250 мільйонів гривень. Зокрема, лише за останнім меморандумом з дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ, німецьким державним банком KFW 6 громад області отримають на реалізацію проєктів 250 млн грн.

«Зараз ми ведемо активні перемовини з нашими партнерами щодо формування в громадах команд проєктних менеджерів, які після відповідного навчання зможуть готувати документацію необхідну для залучення міжнародного фінансування.

Все це аж ніяк не відміняє нашої повсякденної роботи мирного часу – надання жителям громад базових послуг на належному рівні, збереження соціальної та економічної стабільності, сприяння розвитку бізнесу ефективного та прозорого використання бюджетних коштів.

Нагадаю, що при обласній військовій адміністрації та у районах працюють робочі групи «Прозорість та підзвітність», які здійснюють постійний моніторинг закупівель на різних рівнях. Слід відзначити, що громади області в більшості випадків відповідально ставляться до використання коштів та не планують зайвих витрат в умовах воєнного часу», – каже Віталій Бунечко.

Начальник ЖОВА каже, що на початку вторгнення українці продемонстрували самим собі й всьому світу, на що здатні, коли об’єднані великою метою. І хоча зараз землю Житомирщини не плюндрує нога окупанта, а ворожі літаки не скидають бомби на оселі, війна триває.

Також, посадовець, закликав усіх відставити політичні амбіції та працювати спільно заради нашої Перемоги! Адже зараз не можна дозволити собі втратити єдність, бо втратимо себе і країну.