Відновлення та розвиток закладів освіти на Житомирщині: чого вже досягли та що планується (ВІДЕО)

За час повномасштабного вторгнення в Україні пошкоджено або вщент знищено понад 3 тисячі закладів дошкільної та шкільної освіти. Тож наразі одним із пріоритетних завдань урядовців є відновлення будівель та створення нових осередків навчання, де діти зможуть здобувати якісні знання.

«Відбудова України – це переосмислення кожної гривні, яку ми вкладаємо в стіни, це переосмислення способів дій і способів мислення. Це переосмислення своїх взаємин по лінії «я – держава», «я – громада». І лише тоді, коли ми переосмислимо ці базові речі, ми приступаємо до стін, бо в інакшому випадку ми не одержимо нову якість фізичної відбудови», — каже міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

З цією метою в українську систему освіти активно імплементують елементи європейської. Зокрема, вихователі нового дитячого садочку в Овручі, побудованого за кошти Естонської Республіки, неодноразово запрошували до себе іноземних колег і самі їздили до цієї країни, щоб обмінятися досвідом.

«Це важливо, що в прикордонному місті, яке постраждало від безлічі авіабомб, де поряд Білорусь – сателіт агресора, де були окуповані населені пункти, сьогодні наші партнери показують своїм прикладом, що потрібно відновлювати Україну вже зараз. Наші діти не мають часу чекати, вони повинні сьогодні ходити у школи, в садочки, ми повинні створювати цю інфраструктуру, ці можливості», — говорить Народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Вихователі садочку ставлять перед собою завдання навчити дітей навичкам, які знадобляться у майбутньому. Малечу навчають критично мислити та бути самостійними. Першу чергу будівництва садочку на 80 дітей відкрили у червні минулого року і освітяни вже бачать результати своєї роботи.

«Особливо по менших дітках, ми бачимо різницю, який у них іде розвиток: і мовленнєвий, і загальний. Діти дуже хочуть спілкуватися зі своїми однолітками, це їм подобається. Наші діти із задоволенням ідуть в садочок і не хочуть йти додому», — розповідає директорка садочку Наталія Дубовик.

Цього ж місяця офіційно відкрили другу чергу садочку, тож тепер заклад може прийняти 160 дітей. Нове приміщення є копією першого: Великі кімнати з багатофункціональними екологічними меблями, господарськими куточками та простором для ігор. На території є укриття, облаштоване усім необхідним для комфортного та безпечного перебування малюків.

«Я дуже радий, що наші діти отримали такий хороший заклад дошкільної освіти з усіма вимогами: як санітарних норм, так і безпекових заходів», — говорить Овруцький міський голова Іван Коруд.

Наступним об’єктом відновлення закладів освіти на Житомирщині стане зруйнований російською ракетою ліцей №25: 5 лютого під час ІІІ Форуму з відновлення міська рада підписала відповідний меморандум з португальською державною компанією. За концепцією у реконструйованому закладі освіти навчатимуться близько 900 учнів.