На Житомирщині викрили адвоката на «земельному шахрайстві»: орендував у «мертвих душ» землю на 12,5 млн грн.

На Житомирщині викрили адвоката на «земельному шахрайстві»: орендував у «мертвих душ» землю на 12,5 млн грн.

Під час досудового розслідування слідчі відділення поліції №1 (м. Малин) Коростенського райуправління встановили, що 37-річний чоловік виготовив низку неправдивих документів та за їх допомогою, шляхом обману, отримав право оренди на земельні ділянки. Своїми діями він завдав шкоди власникам та їх правонаступникам на понад 10,5 мільйонів гривень. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Відомо, що фігурант провадження мав достовірну інформацію про земельні ділянки сільськогосподарського призначення на території Коростенського району, власники яких померли. Знаючи, що вказані землі не використовуються, він вирішив шахрайським способом отримати право оренди на них.

Для цього у лютому 2021 року адвокат придбав 100% частку в статутному капіталі одного з товариств з обмеженою відповідальністю та одноособово призначив себе його директором. Надалі це ТОВ він використовував як орендаря земельних ділянок.

Чоловік склав завідомо неправдиві офіційні документи – 170 договорів оренди земельних ділянок. При цьому вказав у них відомості, які не відповідають дійсності: строк дії оренди становив 45 років, а укладені вони були нібито від імені попереднього директора ТОВ з власниками, в тому числі померлими, зазначивши дату ïx укладення з 2002 по 2017 роки. Також адвокат підробив у договорах підписи сторін та завірив їх печаткою ТОВ, надавши їм офіційного статусу», – йдеться у повідомленні.

Згодом вказані договори разом з іншими документами фігурант передав державному реєстратору для внесення відомостей щодо права оренди на земельні ділянки й сплатив адміністративний збір за проведення реєстрації кожної. На підставі цього він шляхом обману придбав право оренди земельних ділянок загальною площею майже 316 га вартістю понад 12 мільйонів гривень.

Вже у травні 2021 року чоловік, з метою легалізації незаконно здобутого майна, уклав додаткові угоди оренди з директором іншого сільськогосподарського товариства.

Днями керівником Коростенської окружної прокуратури адвокату вручено повідомлення про підозру у вчиненні низки злочинів.

Йому інкриміновано:

  • придбання права на майно шляхом обману (шахрайства), вчиненому в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 KK України);
  • легалізацію (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 209 KK України);
  • зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми (ч. 2 ст. 364-1 KK України;
  • складання та видачу службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей (ч. 1 ст. 366 KK України).

Слідчі поліції проводять подальше досудове розслідування. Оперативний супровід здійснюють співробітники Служби безпеки України.