У Житомирі відбувся спеціальний показ українського байопіку «Інший Франко» за участі актора фільму В’ячеслава Довженка (ФОТО)

У Житомирі відбувся спеціальний показ українського байопіку «Інший Франко» за участі актора фільму В’ячеслава Довженка (ФОТО)

«Інший Франко» – історія про наймолодшого сина письменника Івана Франка – Петра. Він був одним із засновників організації «Пласт», льотчиком і засновником авіації в Галицькій армії, науковцем, який мав 36 наукових патентів на винаходи, депутатом Верховної Ради УРСР. Репресований радянською владою та вивезений у Сибір, дорогою куди загинув при загадкових обставинах. Про це повідомляє пресслужба ЖМР.

«Назва картини має два підтексти. По-перше, це дійсно не про Івана Яковича, це про його третього сина. А по-друге, ми не створювали історичну постать. Нашим завданням було створити художню стрічку. Ми спробували пофантазувати і показати, який він був батько, чоловік, товариш... Ми відкрили грань історичної постаті як людини», – розповідає В’ячеслав Довженко.

Актор зізнається: Житомир – особливе місто для нього, адже тринадцять років тому він ставив свою дипломну виставу саме у театрі імені Івана Кочерги та дебютував як театральний режисер. А зараз повернувся із кінострічкою.

Робота над фільмом розпочалася ще у 2019 році у Львові, але через пандемію та повномасштабне вторгнення прем’єра відбулася лише у 2024 році. Його метою, як зазначив В'ячеслав Довженко, є спроба зачарувати маловідомою історичною постаттю молоде покоління й викликати у нього інтерес. Каже, мій чотирнадцятирічний син після перегляду стрічки почав читати цікаві факти про Петра Франка, хоча, на жаль, про нього небагато інформації. Сина вразив цей фільм.

Покази фільму у Житомирі триватимуть до кінця місяця.