20 FPV-дронів для військових: учні ліцею №23 зібрали кошти на ярмарці (ВІДЕО)

Оператор БПЛА з позивним «Комарик» піднімає у повітря маленьку вибухову пташку і демонструє учням житомирського ліцею №23 як вона працює. Адже саме ці діти зібрали кошти на 15 FPV-дронів.

«Щоб ми перемогли. І щоб їм було легше. Це допомагає ЗСУ збивати ракети, спостерігати за москалями, щоб кинути туди ракети», — говорять учні ліцею №23 міста Житомир Тимофій та Катя.

Кошти діти збирали на благодійній різдвяній ярмарці у грудні минулого року.

«Ми приносили цукерки, різні браслетики і ще продавали підвісочки», — розповідають учні ліцею №23 міста Житомир Тимофій та Катя.

До ярмарки долучилися не лише учні, а й батьки та освітяни ліцею. Загалом, вдалося зібрати 240 тисяч гривень. Спільно вирішили за ці кошти придбати дрони для 138 батальйону 115 бригади територіальної оборони.

«Ідея з’явилася від початку повномасштабного вторгнення. І ці ідеї не приходять одноосібно, це зазвичай ініціативи батьків, дітей і колективу, коли ми всі сходимось на тому, що незалежно від того як кожен особисто допомагає, ми ще маємо спільно робити дії, щоб адресно допомагати. Не просто там десь комусь передати, а конкретні потреби, конкретного батальйону», — сказав директор ліцею №23 міста Житомир Ігор Баранов.

Долучився до допомоги і Народний депутат України Арсеній Пушкаренко. За власний кошт він придбав ще 5 FPV-дронів. Тож в цілому захисники отримали 20 нових безпілотників.

«Зараз іде війна армії дронів на армію дронів. Ви знаєте, що Президент ініціював і створив новий рід військ – це безпілотні війська, тобто, це вже сучасні технології, які сьогодні використовуються, ми вже побачили в російсько-українській війні їхню роль і значення. Тому сьогодні передаємо 20 FPV-дронів, так звані дрони-камікадзе. Переконаний, що кожен з цих дронів буде наближати нашу перемогу», — каже Народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

У боротьбі з ворогом FPV-дрони почали використовувати у 2022 році і за цей час вони стали незамінною і надважливою зброєю для наших військових.

«Дуже хороший засіб для ураження ворожої техніки, ворожого озброєння, також можна працювати по піхоті. FPV-дрон можна віднести до точного озброєння. Без дронів вести бойові дії майже неможливо», — говорить командир «Лідер».

На передовій FPV-дрони літають на відстань 8-10 кілометрів, перебувають у повітрі до 30 хвилин. Також на них прикріплюють боєприпас вагою до 2 кілограм, який може вражати ворожі позиції, склади і техніку.

«Це найкорисніша зброя. Це не панацея, має бути і артилерія, і всі інші засоби, але це дуже ефективна зброя, яка використовується постійно усіма рядами військ», — сказав військовий «Комарик».

Це була не перша допомога, яку ліцей №23 передав військовим від початку повномасштабного вторгнення. Раніше діти так само влаштовували ярмарки, а на зібрані кошти купували теплий одяг, медикаменти та озброєння. Зокрема, передавали і дрони для 138 батальйону, які вже відпрацювали на передовій.