Співпраця з Республікою Фінляндія: розвиток житомирського дошкілля як складова нового освітнього меморандуму

Співпраця з Республікою Фінляндія: розвиток житомирського дошкілля як складова нового освітнього меморандуму

Освітня організація Finnoschool та Житомирська міська рада — відтепер мають спільний меморандум про співпрацю. Відповідний документ підписали Мікко Лумме, виконавчий директор Finnoschool ltd, та міський голова Сергій Сухомлин. Про це повідомляє пресслужба Житомирської міської ради.

Мікко Лумме 14 років тому заснував компанію Finnoschool. Відтоді він з командою збирає кращі освітні практики та підтримує вчителів у їхньому професійному розвитку. «Ми розробили низку навчальних матеріалів з найкращими фінськими експертами. Бо наша місія — це підвищення якості освіти та навчання. Цей проєкт дає змогу і навчатися, проходити тренінги й залучати грантові кошти», — каже  Мікко Лумме.

«Допомога фінських друзів є більш ніж цінною. Бо це можливості для нас інакше подивитися на систему освіти, взяти краще, що має європейська освіта. Ми зараз активно працюємо над концепцією трансформації профтехосвіти. Бо нашим хлопцям і дівчатам після військової кар’єри потрібно буде перенавчання. Тому дякуємо за цю ініціативу і за постійну підтримку», — міський голова Сергій Сухомлин.

Мікко Лумме вражений, наскільки професійно у Житомирі педагоги та піклуються про дітей. «Я вражений, як ви змогли розвинути навчальне середовище в укриттях. Стіни та дах захищають дітей. Але відразу відчувається саме любов та ставлення до дітей. Щиро бажаю спокою Україні та Перемоги», — ділиться після відвідування двох  житомирських дошкільних навчальних закладів — ДНЗ № 37 та 73.

Найперше, що цікавить Мікко Лумме, — це психологічний стан дітей, ігрове середовище та безпекові умови. Каже, після візитів до дитячих садочків переконався, що педагоги дошкілля роблять все можливе, аби діти не були позбавлені щасливого дитинства. 

У ДНЗ №37 — 255 дітей та 11 груп. Ми зустрічаємо малюків, що перетворилися на кошенят і мчать на урок музики… Зараз у закладі  проходять тематичні дні «Щаслива лапа», упродовж яких дітей вчать любові до тварин, пояснюють педагоги.

Мікко Лумме цікавиться у педагогів психологічним станом дітей.

«Стали занадто дорослими на як на свій вік: серйозно  ставляться до питань безпеки. А педагоги працюють над тим, аби вони не відчували стресу, спускаючись в укриття», — говорять вихователі закладу.

Спустилися — продовжуються заняття чи гра. Вчорашній підвал тут перетворили на казку: розмалювали стіни та створили всі умови, аби діти, не відчуваючи тривогу, мали можливість розвиватися і навчатися.

Педагог з Фінляндії вражений рівнем патріотичного виховання у ДНЗ№73. Тут — спеціальний кабінет з українознавства,  кожна  дитяча група має патріотичний куточок.  Родзинка закладу — костюмерна кімната: в ДНЗ діє театральна студія «Дивоглядія», де  під керівництвом Ніни Марцун малюки стають акторами.

В укриття всі спускаються, не виходячи на вулицю. Спільні руки педагогів і тут змогли зробити неймовірне: є мініспортивна зала, кімната безпеки, гаряча вода, туалети для дорослих та дітей,  рукомийники,  навчальний матеріал, мінікабінети логопеда, дефектолога та психолога, обладнано і ресурсну кімнату для діток з особливими освітніми  потребами. Таких у закладі 8.

Мікко Лумме зупиняться в укритті біля унікального  календаря, який ведуть вихованці разом з педагогами-наставниками. Вони назвали його «Шлях до Перемоги» і щоденно з першого дня війни чекають омріяну, відмічаючи це в календарі.

«Спочатку ми писали це в чаті. Потім зрозуміли, що Перемогу нам треба ще чекати. У нас виникла ідея зробити календар, — розповідає Оксана Романовська вихователька-методистка дитячого закладу. — На календарі видно день і час, чим займалися діти. Ось в них був театр… Ось видно, скільки разів спускалися в укриття упродовж дня... Ось у цей день діти спускалися в укриття аж  5 разів. А цього дня діти були без тепла і без світла. Найдовше  ми перебували в укритті — 5 годин  — з 8-ої до 12–ої. Ми продовжуємо з дітьми вести наш календар і  своєю вірою наближати Перемогу».