На Житомирщині за незаконний вилов риби порушника притягнуто до кримінальної відповідальності

На Житомирщині за незаконний вилов риби порушника притягнуто до кримінальної відповідальності

Постановою Попільнянського районного суду Житомирської області порушника правил рибальства притягнуто до кримінальної відповідальності. Про це повідомляє Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

«Особу визнано винуватою у вчиненні кримінального проступку передбаченого ч. 1 ст. 249 Кримінального кодексу України та призначено покарання у виді одного року обмеження волі.

Суд також зобов’язав порушника відшкодувати у повному обсязі заподіяні державі збитки – понад 167 тис. грн.», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, зловмисника було викрито Житомирськими рибоохоронцями у жовтні 2023 року на р. Ірпінь. Рибний мародер, використовуючи 7 сіток довжиною близько півкілометра, незаконно впіймав понад 80 рибин і раків загальною вагою 22 кг.

«Від особистого відповідального ставлення кожного з нас залежить чи буде у наших водоймах риба. Закликаю громадян бути свідомими у власних діях і дотримуватись правил рибальства. В іншому разі – зловмисники будуть притягуватись до відповідальності згідно з чинним законодавством», – зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Довідково: Відповідно до ст. 249 Кримінального кодексу України незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду карається штрафом від 17000 до 51000 грн або обмеженням волі на строк до трьох років.

Водночас ті самі діяння, якщо вони вчинені із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за кримінальне правопорушення, передбачене цією статтею, караються штрафом від 51000 до 85000 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.