В Офісі Омбудсмана провели зустріч з родинами полонених і зниклих безвісти військових з Овруччини (ВІДЕО)

«Кожен хоче дізнатися про свою рідну людину, надіятися, що знайдеться живим», — каже мама зниклого безвісти військового Олена.

Понад 8 тисяч українців нині перебувають у російському полоні. Ще десятки тисяч вважаються безвісти зниклими. Чекають своїх рідних, зокрема, і жителі Житомирщини. Олена з Овруча втратила зв’язок із сином ще в листопаді 2022 року, на сьогодні невідомо навіть, чи він живий.

«Зник під Білогорівкою Луганської області. Територія наразі окупована або знаходиться в сірій зоні, рештки практично не вивозяться. Але поки з того, що вивезено, співпадінь ДНК немає, тож ми маємо надію знайти його живим», — розповідає мама зниклого безвісти військового Олена.

Представники 32 сімей полонених і зниклих безвісти військових з 4-х громад зустрілися з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. Приєдналися також і представники різних військових частин, які надавали інформацію окремо по кожному воїну. В Офісі Омбудсмана кажуть: зустрічі з родинам Героїв проводять постійно, однак вперше – у такому форматі.

«Це перша зустріч, де я як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини зустрічався з родичами військовополонених або осіб зниклих безвісти, які проживають на території однієї громади. Ініціатором виступив Народний депутат України Арсеній Пушкаренко. Я скажу відверто, небагато народних депутатів проявляють такі ініціативи. Якщо будуть в майбутньому подібні пропозиції, то ми завжди відкриті», — сказав Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

Ініціатор зустрічі говорить: передусім метою було підтримати та допомогти родинам, котрі тривалий час не мають звісток від близьких. У такий непростий період людям важлива будь-яка інформація, і саме завдяки такому формату можна було отримати відповіді на хвилюючі питання.

«Сьогодні важливо, щоб родини наших захисників і захисниць, які опинилися у таких важких обставинах, мають статус зниклого безвісти або в полоні, мали інформацію з першоджерела. Мали інформацію про те, що сьогодні робить держава, відповідні інституції уповноважені для того, щоб повернути їхніх рідних з полону», — зазначає Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Україна – перша держава у світі, котра проводить обмін полоненими під час введення бойових дій. Лише за цей рік вдалося провести 3 обміни, один з яких був найбільшим за час повномасштабного вторгнення. Згідно з Женевською конвенцією, у першу чергу з полону мають повертати важкопоранених бійців і жінок, однак наразі росіяни відмовляються від обміну навіть цих категорій.

«Ви розумієте, що якщо навіть по таких категоріях у нас важко проходять перемовини, то по всіх інших у нас теж непрості комунікації. Але, незважаючи на це, ви бачите, що у нас більш-менш системна робота, системне повернення, ми намагаємось вийти на те, щоб у кожного місяці відбувалися обмінні процеси. Станом на зараз вся велика команда Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими повернула 3135 військовополонених», — пояснює Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

Під час зустрічі в Офісі Омбудсмана рідні військовополонених і зниклих безвісти отримували відповіді на питання щодо алгоритму складання списків для обміну, співпраці зі слідчими, пошуку тих воїнів, про кого тривалий час немає жодної звістки, деталей здійснених службових розслідувань. Представники Координаційного центру повідомили, що окрім дій, проведених державою, родичі також можуть допомогти – самостійно шукати фото та відео у відкритих джерелах.

«Це телеграм-канали, сайти, фотографії. Тому в цій частині ми дуже вдячні, тому що цю роботу ніхто, крім родичів ефективно зробити не зможе», — каже представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Олег Слободяник.

Омбудсман говорить, уряд України зі свого боку робить усе, аби повернути військовополонених додому якомога швидше, однак у цій справі, зазначив Арсеній Пушкаренко, важливою є і участь міжнародних організацій, котрі наразі недостатньо виконують свої функції.

«У нас є дуже багато питань до ООН, до Червоного Хреста, до інших міжнародних організацій, які відповідно до Женевської конвенції, де йде мова про поводження з військовополоненими, повинні діяти. І, на жаль, ми сьогодні бачимо бездіяльність міжнародних організацій у цьому питанні», — каже Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Цього разу на зустрічі з Омбудсманом були жителі Овруцької, Народицької, Словечанської та Гладковицької громад Житомирської області. В Офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини кажуть: готові спілкуватися і з мешканцями інших територіальних громад.