Народні обранці передали допомогу соціальному та медичному закладу Житомирщини (ВІДЕО)

95

На сьогодні на Житомирщині функціонує 10 психоневрологічних закладів, котрі опікуються людьми, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду та соціально-побутового обслуговування. Одним з таких є Березівський інтернат, розташований на території Барашівської громади.

«Сьогодні в нас проживає 206 жінок-інвалідів. Це люди з психічними захворюваннями. Починаючи від 18 років і старше. Є в нас жителі вже старше 90 років і наймолодшій жительці нашої установи 21 рік», — каже директорка КУ «Березівський психоневрологічний інтернат» Валентина Кінзерська.

У інтернаті, розповідає директорка, намагаються створити максимально комфортні та затишні умови для підопічних. Також за бажанням жінок активно долучають до робіт по господарству. Вони можуть допомагати на кухні чи у пекарні, прибирати свої кімнати. Окрім того, жінки виступають на сцені, читають вірші, співають, займаються рукоділлям.

«Ми стараємося їх залучати до різних робіт, щоб скоріше в них йшов час. Є в нас і психолог, яка з ними проводить роботу з різними матеріалами. Розвинута в нас дуже художня самодіяльність. Наші вишивки – це стихія наших підопічних, вони вчаться одна в одної і їхніми руками творяться такі справи. Є ті, що в’яжуть, є дуже великі майстрині», — розповідає директорка КУ «Березівський психоневрологічний інтернат» Валентина Кінзерська.

Директорка закладу розповідає, усі потреби вони намагаються закривати своїми силами: вирощують овочі, мають свійських тварин. Та все ж для гідного утримання жінок, працівникам необхідна допомога. Особливо потрібен одяг. З цим вирішили допомогти Народні депутати України Арсеній Пушкаренко та Тетяна Циба.

«В Березівськму психоневрологічному інтернаті ми вже не вперше, але цього разу ми привезли декілька ходунків, також привезли трохи медичних засобів, антисептиків, масок. Також привезли одяг, він не новий, але він в хорошому стані і точно стане в нагоді жінкам, які там перебувають», — сказала Народна депутатка України, партія «Слуга Народу» Тетяна Циба.

Окрім того, народні обранці відвідали і Ємільчинську лікарню та передали медичному закладу 4 функціональних ліжка для хірургічного відділення. Саме така кількість була необхідна для повного закриття потреби установи.

«Завдячуючи спонсорам і тим ліжкам, які ми закупили самі, у нас тільки в хірургічному відділенні лишилася одна палата, в якій не замінені ліжка на функціональні. Ми щиро вдячні, вже сьогодні ми це зробимо. Функціональні ліжка забезпечують положення пацієнта, вигідне і для нього, і для персоналу», — говорить директорка КНП «Ємільчинська лікарня» Наталія Брановицька.

Лікарня також отримала приліжкові тумби та розхідні матеріали. Усе це вдалося передати завдяки співпраці народних депутатів з благодійним фондом «Думен». Арсеній Пушкаренко каже, незважаючи на повномасштабне вторгнення, соціальна та медична інфраструктура України та Житомирщини, зокрема, розвивається і покращується.

«Ми побачили абсолютно охайні заклади, відношення до пацієнта, до підопічного, побачили дійсно гідні умови, де сьогодні громадяни отримують послугу. І при цьому ми побачили колективи, які роблять усе, щоб було людське поводження, щоб люди відчували себе дійсно людьми, що до них ставляться гідно», — сказав Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Відмітили як колективи закладів, так і народні обранці, позитивні результати дії медичної реформи. Це стосується як і умов праці, так і надання послуг. І хоча ще є над чим працювати, попри усі виклики медицина продовжує розвиватися.