У Житомирі відкрили меморіальну дошку Барону де Шодуару (ВІДЕО)

105

«Дебати про перейменування парку імені Юрія Гагаріна розпочалися ще декілька років тому. Та все ж цьогоріч місце офіційно отримало нову назву – імені Барона де Шодуара. Сьогодні ж на честь мецената відкрили меморіальну дошку», — журналістка Анна Чепель.

Барон Іван Максимільянович де Шодуар був поміщиком Волинської губернії, меценатом, хіміком і художником. На його кошти в Житомирі збудовано чотириповерховий будинок, в якому пізніше був розміщений краєзнавчий музей. Поруч з будинком розкинувся парк з екзотичними рослинами та мармуровими скульптурами. Власне зараз це і є Шодуарівський парк.

«Це людина, яка багато зробила для міста, а особливо для нашого парку. Це та людина, яку потрібно було вшанувати, яка заслужила на це. І цей парк, на сьогоднішній день також заслужив носити ім’я Шодуара», — говорить директор КП «Парк» Сергій Бондар.

У лютому 1903 році Барон де Шодуар написав заповіт, згідно з яким велика частина його майна переходила декільком житомирським закладам: лікарні, благодійному товариству та притулку.

На меморіальній дошці є QR-код, просканувавши який, можна знайти інформацію про Барона.