Через незаконну порубку дерев лісовим господарствам Житомирщини заподіяно шкоди на 36,2 млн грн

163
Через незаконну порубку дерев лісовим господарствам Житомирщини заподіяно шкоди на 36,2 млн грн

Заступник начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Павло Загурський взяв участь у засіданні міжвідомчої робочої групи по здійсненню контролю за використанням, охороною лісових ресурсів і ліквідації нелегально обігу деревини на території Житомирської області, яке відбулося 19 березня під головуванням заступника начальника обласної військової адміністрації Віктора Градівського. Під час засідання було озвучено інформацію про те, що на територіях лісогосподарських підприємств Житомирщини зростає обсяг самовільних рубок, що призводить до збільшення суми збитків, заподіяних лісу у порівнянні з 2022 роком. Про це повідомляє пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Так, у 2023 році мобільними рейдовими групами, до складу яких входять працівники лісової охорони та співробітники національної поліції, виявлено 2,44 тис. куб. м незаконно зрубаної деревини. Лісовому господарству заподіяна шкода в розмірі близько 36,2 млн грн.

Реалізація повноважень Інспекції, які належать до її компетенції – державний нагляд (контроль), здійснюється відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» у формі планових та позапланових заходів», – йдеться у повідомленні.

В той же час Постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану.

Однак за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування політики у відповідних сферах.

Так, у 2023 році Інспекцією було отримано два погодження від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України на проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) та проведено дві позапланові перевірки – ДП «Грозинське» (по факту порубки 2668 дерев відкрита кримінальна справа, сума обрахованої шкоди довкіллю – понад 14,5 млн грн); ДП «Коростишівський лісгосп АПК».

Спеціалісти Інспекції постійно залучаються до участі в слідчих діях у рамках кримінальних проваджень спільно з правоохоронними органами. Так, інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу під час залучення в рамках кримінальних проваджень розраховано збитки за незаконну порубку дерев на території Житомирщини, загальна сума яких склала близько 35 млн грн.

Окрім того Інспекція здійснює розгляд звернень громадян та проводить рейдові заходи, за результатами яких виявляються факти незаконних порубок за межами населених пунктів. Загальна сума розрахованих збитків по виявлених Інспекцією фактах порубки дерев на території Житомирської області склала близько 20 млн грн.

З метою проведення превентивної діяльності, спрямованої на попередження порушень законодавства про охорону та захист лісів в частині раціонального на невиснажливого використання лісів, не наданих в користування постійним лісокористувачам, які знаходяться на території відповідних органів місцевого самоврядування, Інспекцією створено тимчасову комісію для проведення обстеження таких лісів.

Також в ході рейдових заходів спеціалістами Інспекції за порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини та заготівлі живиці (заходи, не пов’язані з перевірками суб’єктів господарювання), за статтею 64 КУпАП до адміністративної відповідальності притягнуто 92 особи на загальну суму понад 12 тис грн.

В умовах воєнного стану Інспекція продовжує реалізовувати свої повноваження у сфері охорони навколишнього природного середовища та закликає кожного з відповідальністю ставитись до збереження лісових ресурсів, бути свідомими та не ставати співучасником злочинів проти довкілля!