На узбережжі річки Крошенка – ще одна виявлена Інспекцією капітальна двометрова огорожа, яка має бути демонтована

На узбережжі річки Крошенка – ще одна виявлена Інспекцією капітальна двометрова огорожа, яка має бути демонтована

Державною екологічною інспекцією Поліського округу в ході розгляду звернення громадянина, поданого з використанням засобів «ЕкоЗагроза» щодо обмеження доступу до водного об’єкта (р. Крошенка), проведено обстеження прибережної захисної смуги зазначеного водного об’єкта, за результатами якого встановлено, що невідомою особою на відстані 0-10 м від урізу води р. Крошенка (крутизна схилу перевищує три градуси) встановлено капітальну огорожу з висотою понад 2 м, чим обмежено доступ до водного об’єкта. Про це повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 61 Земельного кодексу України, у прибережних захисних смугах забороняється влаштування огорож або інших конструкцій, що перешкоджають доступу громадян до берегів річок, водойм та островів, крім випадків, передбачених законом.

«Такі огорожі або інші конструкції демонтуються їхніми власниками протягом десяти днів після одержання письмової вимоги місцевої державної адміністрації чи виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради.

У разі невиконання такої вимоги зазначені огорожі або інші конструкції демонтуються за рішеннями місцевої державної адміністрації чи виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради», – йдеться у повідомленні.

Видатки відповідного місцевого бюджету, пов’язані з демонтажем зазначених огорож або інших конструкцій, відшкодовуються їхніми власниками.

У разі якщо неможливо встановити власника огорожі або інших конструкцій чи особу, за рішенням якої вони були встановлені, оплата робіт, пов’язаних із демонтажем, покладається на особу, у користуванні якої перебуває земельна ділянка, на якій встановлена огорожа або інші конструкції.

З огляду на вище зазначене, Інспекцією на адресу Березівської сільської ради скеровано лист з вимогою  забезпечити виконання вимог законодавства щодо забезпечення громадян вільного доступу до води, шляхом вжиття заходів в порядку ч. 5 ст. 61 Земельного кодексу України щодо демонтажу капітальної огорожі, встановленої в прибережній захисній смузі водного об’єкта р. Крошенка.

Про результати та вжиті заходи Інспекція має бути повідомлена у місячний термін з моменту отримання даного листа.

Довідково: Відповідно до частини першої ст. 58 Земельного кодексу України та статті 4 Водного кодексу України до земель водного фонду належать землі, зайняті, зокрема, прибережними захисними смугами вздовж морів, річок та навколо водойм.

Таким чином, до земель водного фонду України відносяться землі, на яких хоча і не розташовані об'єкти водного фонду, але за своїм призначенням вони сприяють функціонуванню і належній експлуатації водного фонду, виконують певні захисні функції.

Відповідно до вимог ст. 60 Земельного кодексу України та ст. 88 Водного кодексу України прибережна захисна смуга для даного водного об’єкта (р. Крошенка) встановлюється по її берегам на відстані 50 метрів від урізу води. Одночасно обумовленими нормами передбачено, що при крутизні схилів більше трьох градусів мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

Згідно вимог ст. 60 Земельного кодексу України та ст. 88 Водного кодексу України передбачено, що прибережні захисні смуги встановлюються за окремими проектами землеустрою.

В той же час, Постановою Верховного Суду України від 19.11.2014 № 6-175цс/14 визначено, що існування прибережних захисних смуг визначеної ширини передбачене нормами закону (ст. 60 Земельного кодексу України та ст. 88 Водного кодексу України). Відтак відсутність проекту землеустрою щодо встановлення прибережної захисної смуги не свідчить про відсутність самої прибережної захисної смуги, оскільки її розміри встановлені законом.

Системний аналіз наведених норм законодавства дає підстави для висновку про те, що при наданні земельної ділянки за відсутності проекту землеустрою зі встановлення прибережної захисної смуги необхідно виходити із нормативних розмірів прибережних захисних смуг, встановлених статтею 88 Водного кодексу України. Тобто сама по собі відсутність землевпорядної документації не змінює правовий режим захисної смуги.