Рятувальники Житомирщини використовують дрони для пошуку паліїв (ВІДЕО)

Дрони на передовій – це озброєння, яке знищує ворога, дрони на відносно мирній Житомирщині – це допомога рятувальникам у пошуку паліїв.

«Ти все бачиш, менше рухаєшся. Ти бачиш певний об’єкт, доповідаєш про нього, робиш обліт по колу і це надає тобі більше інформації за менший проміжок часу», — каже начальник відділу наглядово-профілактичної роботи Бердичівського районного управління ДСНС В’ячесла Олішевський.

«Використовувати дрони для виявлення паліїв рятувальники почали у минулому році. Наразі у Житомирській області працює 13 «пташок», а керують ними 40 сертифікованих операторів», — журналістка Анна Чепель.

Учора представники ДСНС провели черговий рейд у селищі Райки Швайківської громади та показали нам особливості своєї роботи.

«Під час пожежо-профілактичного відпрацювання населеного пункту село Райки Швайківської громади також використовували дрон, але під час рейду паліїв не було виявлено. Це свідчить про те, що населення вже більш обізнане. Це радує, так як тут поблизу є ліс, а зараз пожежо-небезпечний період, тому це дійсно хороший показник», — сказав начальник відділу наглядово-профілактичної роботи Бердичівського районного управління ДСНС В’ячесла Олішевський.

Рятувальники розповідають, за допомогою безпілотників можна більш точно та швидко оцінити масштаби пожежі.

З приходом весни активізувалися палії сухостоїв. Люди спалюють минулорічну рослинність і нерідко невеликі вогнища перетворюються у неконтрольовані пожежі.

Саме тому особливу увагу фахівці ДСНС зараз приділяють профілактичним бесідам як з дорослими, так і з дітьми. Проводять їх майже щодня та роздають інформаційні матеріали.

Спалювання сухостою – це адміністративна відповідальність, за яку передбачений штраф.

Рятувальники закликають громадян не спалювати сухостій, а викидати його у компостні ями. Це і безпечніше, і в майбутньому принесе користь, адже перегній можна буде використовувати як добриво.