У Коростенському районі отруїлася двомісячна дитина: мати приготувала суміш з води з криниці

У Коростенському районі отруїлася двомісячна дитина: мати приготувала суміш з води з криниці

В квітні в Житомирській області зареєстрований випадок метгемоглобінеміі у  дитини двомісячного віку в селі Лісовщина Коростенського  району. Як встановлено епідрозслідуванням, причиною захворювання стало використання для приготування дитячих сумішей колодязної води негарантованої якості. Про це повідомляє Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань.

Водно-нітратна метгемоглобінемія – це хвороба, яка полягає у кисневому голодуванні тканин. При  інтоксикації нітратами утворюється велика кількість метгемоглобіну в крові, який не здатний зв’язувати та переносити кисень до органів людини.

Групу підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з шахтних колодязів та каптажів, яка дуже часто за вмістом нітратів перевищує не відповідає гігієнічній нормі (не більше 50 мг/дм³). Основні симптоми метгемоглобінемії: синюватий відтінок шкіри; стомлюваність; головний біль; задишка.

До захворювання на метгемоглобінемію призводить вживання питної води, переважно з колодязів і криниць, а також продуктів харчування, в основному, рослинного походження з високим рівнем вмісту нітратів.

Нітрати з різних видів хімічних забруднювачів є найнебезпечнішими, які в рослинах накопичуються через підвищений вміст мінеральних та особливо органічних добрив в грунті. Ранні овочі, особливо тепличні, містять більше нітратів, ніж ті, що вирощенні пізніше на відкритому грунті.

Важливими показниками забруднення питної води децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів) є солі аміаку, азотистої кислоти (нітрити) та азотної кислоти (нітрати). Приготування сумішей для дитячого харчування, в яких використовується колодязна вода, що містить велику кількість нітратів, становить основну загрозу отруєння немовлят. Важливим фактором є те, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує її токсичність. Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

Щоб уникнути отруєнь нітратами необхідно використовувати якісну воду перевірену в лабораторії.

З метою профілактики захворювання на мегемоглобінемію та з метою запобігання отруєнь нітратами необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

1.  Не готуйте дитячі суміші з використанням колодязьної води, якщо не впевнені в її якості.

2. Не купуйте та не вживайте ранні овочі без наявності результатів лабораторних досліджень на вміст нітратів.

3.   Не давайте дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі понад 2 години, оскільки в них за цих умов також наростає вміст нітритів.

4.  При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

5.  Забезпечте утримання приватного колодязя в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.