У Житомирі вшанували пам’ять жертв фашистських концентраційних таборів

У Житомирі вшанували пам’ять жертв фашистських концентраційних таборів

Сьогодні, 11 квітня, Україна відзначає Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Так, меморіальний захід відбувся і у Житомирі, до якого долучилися представники Житомирської обласної військової адміністрації, Житомирської обласної ради, громадськість та медіа. Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОВА. 

Учасники заходу встановили лампадки та поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам фашизму» та хвилиною мовчання вшанували жертв фашистських концентраційних таборів. 

Довідково. Пам'ятний знак «Жертвам фашизму» встановлений 25 грудня 1968 року На місці розташування колишнього німецького концентраційного табору «Шталаг 358». Табір розмістили на базі колишніх Врангелівських казарм. По всьому периметру в декілька рядів обнесений колючим дротом, по якому проходив струм. Чотири цегляні будівлі заселили 100 тисячами солдатів і командирів. Часом кількість людей сягала такої кількості, що не можливо було навіть лягти на землю. Пізніше, за три тижні в урочищі Петрівське з’явився крематорій. 

Щодня полонені займалися важкими роботами. Зморених конвоїри вбивали. Серед полонених була висока смертність також і через голод, так як на одну особу виділялося 100 грамів проса та пів літра води. Одночасно в таких умовах спалахнули епідемії смертельних хвороб. 

Табір проіснував до жовтня-листопада 1943 року, коли місто Житомир було звільнено від німецьких загарбників. За цей час від голоду, тяжкої праці та розстрілів загинуло понад 110 тисяч осіб.