Жителі громади, активісти й екологи протестують проти бюрократичних процедур у відновленні згарищ

Жителі громади, активісти й екологи протестують проти бюрократичних процедур у відновленні згарищ

Представники Овруцької громади, спільно з місцевими активістами та екологами вийшли на мітинг, щоб наочно продемонструвати наслідки бюрократичних перепон, які створює складний процес оцінки впливу на довкілля. Попри те, що масштабні лісові пожежі сталися ще у 2020 році й тоді вигоріло понад 18 тисяч лісів громади, частину з них й досі не вдалося відновити через норми у законі про ОВД. Про це повідомляє Овруцька міська територіальна громада.

Учасники акції переконані, що ОВД – це дороговартісна та абсурдна процедура, лише, завдяки якій можна довести, що на пошкодженій ділянці лісівники матимуть право розпочати роботи з відновлення. До цього будь-які кроки заборонені законом. Для прикладу, по філії «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» ДП «Ліси України» витрачено на процедуру оцінки впливу на довкілля та інші складові понад 2 мільйони гривень. А сама процедура ОВД та отримання висновку триває не менш ніж пів року.

Жителі громади, близькі яких перебувають на фронті впевнені, що деревина з таких ділянок є стратегічною для військових і слугуватиме для облаштування бліндажів, окопів та інших польових фортифікаційних споруд, забезпечуючи захист від ворожого вогню. Замість цього, лісівники змушені заготовляти потребу для захисників на нових ділянках, в той час, як пошкоджені стихійним лихом ліси продовжують гнити на землі.

«Очевидно, що у воєнний час це неприпустимий тягар на лісову галузь. Через те, що дерева просто лежать мертвим вантажем на поверхні, місцеві бюджети недоотримують важливі надходження, які можуть піти на підтримку підрозділів Збройних Сил України. Чинні процедури проведення оцінки впливу на довкілля для санітарних рубок дуже сильно затягнули відновлення постраждалих лісів. У результаті маємо економічні втрати у вигляді неефективно витрачених коштів, які потрібні зараз на більш нагальні потреби. А ще – соціальну напругу, адже громада не розуміє, чому лісівники не наводять лад у пошкоджених лісах», – наголошує міський голова Овруча Іван Коруд.

Громадські екологічні організації та науковці в Україні також рішуче підтримують законодавчі ініціативи в цьому напрямку. Як стверджують представники екологічної спільноти, якщо площа повалених дерев перевищує один гектар, лісівники повинні спочатку замовити у приватній компанії звіт з ОВД. Частіше всього це компанії, які наближені до лобі певних екологічних активістів. Звіт переважно коштує приблизно 400-700 тисяч гривень, а на досвіді Житомирщини може складати від 500 тисяч до 1,5 мільйони гривень.

Також активісти Житомирщини наголошують, що більшість звітів з ОВД щодо санітарних рубок готують дві компанії по всій країні. На їх думку, більшість з них зроблені «під копірку» і видно, що створені людьми, які навіть не були на місці пошкодження.

«Лісівники самі знають, що і як садити на місці зламаних чи згорілих дерев, а екологи спокійно проводять моніторинг даних ділянок. Іншими словами, у більшості випадків звіт нічого не вирішує. Тож навіщо платити за нього такі великі гроші? І найголовніше, навіщо витрачати найцінніший ресурс-час – і втрачати місцевий та державний бюджети? Великі суми коштів, що лісівники витрачають на ОВД, краще направити  на проведення наукових досліджень щодо розмінування лісів, розробку нових шляхів лісовідновлення та лісорозведення, відновлення лісогосподарських заходів в лісах, що є радіоактивно забрудненими», – підкреслює науковиця Ірина Коцюба.