У Березівці відкрили алею слави загиблих Героїв: 29 воїнів повернулися на щитах (ВІДЕО)

З початку повномасштабного вторгнення майже 400 чоловік з Березівської громади, що на Житомирщині, боронять нашу державу. Наразі 12 рахуються безвісти зниклими і 29 повернулися додому на щиті. Днями, аби вшанувати їхню пам’ять, біля сільської ради відкрили алею слави.

«На центральній дорозі громади тепер дивляться на нас своїми очима, загиблі хлопці, це і нагадування нам всім, місцевим жителям про те, що ти зробив для перемоги і що ти зробив для Збройних сил України», — каже Березівський сільський голова Михайло Яромов.

На відкриття запросили рідних і близьких загиблих воїнів. Серед них і родина Заречних. Їх чоловік і батько Іван Петрович покинув мирну професію газозварювальника і з перших днів повномасштабного вторгнення став на захист України.

«Коли прийшла війна, він сказав: «Я не хочу, щоб русня прийшла до моїх дітей, до моєї жінки. Я піду захищати вас там, щоб потім не захищати тут». І пішов добровольцем», — сказав син загиблого Героя Богдан Заречний.

Сини розповідають, Іван Петрович був хорошим батьком, завжди допомагав порадою і ділом. І хоча чоловік багато працював, все ж знаходив час на родину та хобі.

«Любив рибалити, у нього це дуже гарно виходило. Постійно повний багажник риби у нього був. І він усім роздавав її, ловив і роздавав», — розповідають дружина та син загиблого Героя Наталія та Богдан Заречні.

Іван Заречний загинув 10 червня 2022 року, виконуючи бойове завдання на Харківщині. До останнього він залишався вірним Україні та її народу. Без знання своєї історії та своїх Героїв втрачається самоідентичність нації, тож гідне вшанування пам’яті воїнів – це одне з пріоритетних завдань на сьогодні, говорить Народний депутат України Арсеній Пушкаренко, котрий також взяв участь у відкритті алеї слави у Березівці.

«Важливо памятати, що їхні життя були віддані не просто так, вони були віддані за свободу, за незалежність. Важливо, щоб у кожному куточку і нашої області, і всієї України була ця пам’ять, щоб майбутні покоління дивилися і знали, яку ціну віддала Україна, яку ціну віддав народ, попередні покоління за те, щоб жити вільними», — зазначає Народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Щоденно ми втрачаємо найкращих синів України через розв’язану росією збройну агресію. Завдяки кожному з них наша країна продовжує боротися за своє існування. Тож саме за таку відданість та мужність ми маємо пам’ятати та шанувати полеглих Героїв.

«Майбутні покоління не мають забувати хто дав волю українському народу. Ми боремося вже з 2014 року, і завдяки цій боротьбі, ми вже починаємо потрошку інтегруватися до Європейського Союзу. І сьогодні діти, майбутнє покоління, мають пам’ятати хто дав цю свободу, хто дав цю волю, хто віддав безцінне», — сказав начальник Житомирської РВА Юрій Тарасюк.

Також під час відкриття алеї слави, доньці одного із загиблих Героїв вручили посмертну нагороду батька – «За мужність».