Житомир та нідерландське місто Гауда мають намір стати партнерами

Житомир та нідерландське місто Гауда мають намір стати партнерами

Житомир та Гауда мають намір стати партнерами. Про це йшлося під час Українсько-Нідерландської Трейд місії «Rebirth of Ukraine», яку організував Клуб мерів. Інформує пресслужба Житомирської міської ради.

«Працюємо над тим, щоби Гауда стала партнером Житомира. Проговорили питання по культурному обміну. По спорту. У них, як і в Житомирі, є команда з драгонботів. Проговорили питання по програмах із профтехосвіти. Це не лише про дітей. А й про перенавчання ветеранів. Хлопців та дівчат, які повернуться з війни. Аби вони знайшли себе в цивільному житті, опанували фах», — Житомирський міський голова Сергій Сухомлин

У Гауді проживає близько 30 житомирян. Це переважно родини військових.

На початку повномасштабної Гауда прийняла у себе житомирян, надала житло та працевлаштувала, розповідає міський голова: «Понад 2 роки наші люди живуть там. Більшість працює. Діти ходять в садочки, школи, інститути. За ці роки значно покращились умови  проживання наших житомирян. Нові душові, пральні кімнати…

Спілкувався з мером. Він особисто опікується житомирянами. Я йому сказав, шо в Гауді зробили такі умови для житомирян… Що тепер буде питання як їх повернути назад, додому».

Місто Гауда знане як сирна столиця Нідерландів. Один з найпопулярніших сирів у світі отримав свою назву на честь цього міста. Перша згадка сиру гауда зустрічається ще у XII столітті.

Під час зустрічі Житомирського міського голови Сергія Сухомлина з мером Гауди Pieter Verhoeve також обговорювалося питання навчання українських ветеранів ремеслу сироваріння. Що може стати одним із напрямків для отримання нової професії після повернення з фронту.

«Житомиряни пригощали нідерланців українськими сирниками. І що цікаво, у «сирній столиці» вкрай важко знайти кисломолочний сир. Тому наші сирники для місцевих — новий смаколик», — Сергій Сухомлин.