На Житомирщині вшанували пам’ять ліквідаторів на ЧАЕС (ВІДЕО)

38 років тому людство сколихнула одна з найбільших техногенних катастроф. 26 квітня 1986 року, о 01:23 пролунали вибухи на Чорнобильській атомній електростанції.

«Зранку оголошують, навіть не одразу, а на другий чи третій день, оголошують, що не можна виходити, щоб всі сиділи в кімнатах», — каже Словечанський сільський голова Володимир Трикиша.

Тоді першими на боротьбу з невидимим ворогом кинулись пожежники, правоохоронці, енергетики, військові та медики, серед яких було багато жителів Житомирщини. Сергій Можарівський розповідає: він був водієм і теж доклав зусиль для ліквідації аварії.

«Ми набирали техніку: машини, трактори, бульдозери, їхали до самого реактора і на шар асфальту накладали ще сантиметрів 20», — говорить ліквідатор аварії на ЧАЕС Сергій Можарівський.

Тоді Сергію було лише 25 і через велику дозу радіації, яку він отримав, вже за декілька років після тих страшних подій у чоловіка почалися серйозні проблеми із здоров’ям.

«Через 5 років вже пішов лікуватися, але все одно ще працювати хотілося, бо сім’я, діти. А потім вже пішли лікарні: гіпертонічна криза, як зазвичай у таких випадках, інвалідність, серцева недостатність», — говорить ліквідатор аварії на ЧАЕС Сергій Можарівський.

Наслідки аварії на ЧАЕС ми відчуваємо досі. Україна займає перше місце в Європі за кількістю онкологічних захворювань, Житомирщина – перша за цим показником в країні. 26 квітня 1986-го року назавжди закарбувалося в історії людства. Щороку цього дня наша держава вшановує подвиг тих громадян, які поклали свої життя та здоров’я заради нашого майбутнього.

«В цей день ми згадуємо, ми пам’ятаємо, ми дякуємо кожному ліквідатору, ми дякуємо кожному, хто виконав свій обов’язок перед державою, перед народом. 00:15 Це без перебільшення подвиг, тому що ситуація могла розвиватися будь-яким чином», — сказав Народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Цьогоріч мітинг-реквієм відбувся і у Словечанській громаді, яка досі вважається третьою зоною радіоактивного забруднення. В ті дні, 38 років тому, багато місцевих жителів відправились долати наслідки Чорнобильської катастрофи. Їм та усім ліквідаторам в громаді відкрили меморіал пам’яті. А також чотирьох ліквідаторів під час урочистостей відзначили подяками.

Нині в Україні проживає 152 тисячі ліквідаторів. Щороку ця цифра стає все менше, та пам’ять про їхню пожертву нікуди не зникає.