Малинська громада на Житомирщині стала лідером по передачі ділянок в рамках проєкту «Forest Recovery»

Малинська громада на Житомирщині стала лідером по передачі ділянок в рамках проєкту «Forest Recovery»

Малинська громада на Житомирщині стала лідером по передачі ділянок в рамках проєкту «Forest Recovery», який реалізується ДП «Ліси України» спільно з міжнародними партнерами FOREST EUROPE та EUSTAFOR. Генеральний директор ДП «Ліси України» Юрій Болоховець відзначив громаду з успішною передачею таких ділянок. Про це повідомляє Столичний лісовий офіс.

Загалом до філій передано 3300 гектар з орієнтовним запасом деревини 216,5 тисяч кубометрів.

Після передачі лісових ділянок, лісівники ДП «Ліси України» візьмуть на себе повну відповідальність з догляду за цією територією – обстеження, захист від шкідників, прорідження тощо. Громада також позбудеться клопоту зі зміною цільового призначення, бо це здійснюватимуть філії підприємства.

На сьогодні робота з передачі самозалісених ділянок до державного лісового фонду активно ведеться у філіях: Лугинській (368 га), Бориспільській (136 га), Богуславській (56 га), Димерській (27 га), Коростенській (55 га) та Словечанській (90 га). Наразі йдеться про 17 тисяч гектар землі, які ідентифіковано філіями Столичного лісового офісу як самозалісені території.

«Співпраця з Малинською громадою вигідна для всіх. Ми не тільки бережемо ліси, але й поповнюємо місцевий бюджет. Від початку року до громади надійшло 6,5 млн грн податків, а у 2023 року – 13,2 млн грн. Є дуже позитивна динаміка: у порівнянні з 2022 роком, у 2023 році громада від філій Столичного лісового офісу отримала на 15% більше податкових надходжень. Також – створюємо робочі місця для 95 жителів громади. Незабаром за спеціальне використання лісових ресурсів на отриманих ділянках до бюджетів різних рівнів щорічно надходитиме понад 1,5 млн гривень рентної плати.

Чому ми закликаємо громади передати такі території до держлісфонду? Справа в тому, що лісові ділянки, які виникли протягом десятків років на територіях місцевих громад, переважно перебувають у занедбаному стані та не охороняються фахівцями з лісової галузі. Через брак нагляду, такі ділянки часто потрапляють до уваги медіа – через незаконні рубки, стихійні сміттєзвалища або пожежі, які можуть перекинутися на суміжні території наших лісництв. Громади також будуть звільнені від фінансового навантаження, пов'язаного зі штрафами за незаконні рубки на своїх землях», – йдеться у повідомленні.