На Житомирщині відкрито 12 цифрових освітніх центрів

На Житомирщині відкрито 12 цифрових освітніх центрів

Війна докорінно змінила життя кожного українця, особливо важко вплинула на дітей. Щоб захистити їх від негативних новин, звуків повітряних тривог, а також допомогти звикнути до нових умов життя, знайти нових друзів, створюються цифрові освітні центри. Ці простори стали справжнім порятунком для дітей, забезпечуючи не лише доступ до освіти, але й надаючи емоційну підтримку. Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОВА. 

Департамент освіти та науки Житомирської ОВА спільно з Дитячим Фондом ООН-ЮНІСЕФ активно працюють над тим, щоб забезпечити доступ до освітнього процесу для дітей у прикордонних зонах або в тих районах, де школи не мають власних укриттів. 

«На сьогоднішній день в області відкрито 12 цифрових освітніх центрів, а протягом 2022-2023 років діяли чотири мобільні освітні бригади, які працювали з учнями початкових класів, надаючи допомогу у вивченні української мови та математики. 

Цифрові освітні центри створюють комфортні та безпечні умови для навчання. В них є сучасне комп’ютерне обладнання, яке дозволяє дітям навчатися в інтерактивному форматі, знайомитися зі STEM-освітою, а також отримувати психологічне перезавантаження. Важливо відзначити, що центри продовжують працювати навіть у літній період, коли батьки зайняті на роботі, а діти залишаються без належного нагляду», – йдеться у повідомленні. 

Однією з основних переваг цифрових освітніх центрів є наявність кваліфікованих вчителів та психологів, які у формі гри допомагають дітям не лише покращити знання, але й знизити психологічне навантаження, спричинене війною. Проєкт «Back to School» вже охопив 35 тисяч учнів, надаючи їм необхідну підтримку. 

Такі центри є безпечними, затишними просторами для навчання та дозвілля школярів від 6 до 18 років. Вони сприяють відновленню доступу до освіти та соціалізації дітей, особливо тих, хто через війну не може навчатися в звичайних школах. Такі центри не замінюють заклади освіти, але надають безпечний доступ до дистанційного та неформального навчання, що є критично важливим для громад, де пошкоджена освітня інфраструктура, а також для внутрішньо переміщених учнів, які потребують соціалізації та підтримки в освітньому процесі. 

Цифрові освітні центри є надією для дітей, надаючи їм можливість продовжувати навчання та зберігати зв’язок з однолітками, навіть у найскладніших умовах.