Презентували представника та підписали меморандум: Уповноважений ВРУ з прав людини відвідав Житомир (ВІДЕО)

Нещодавно Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець з робочим візитом завітав на Житомирщину. Зокрема, відрекомендував свого представника в області. Ним став Юрій Погодицький.

«Регіональне представництво буде здійснювати свою діяльність за адресою Площа Польова, 1. У нас там вже наявна громадська приймальня. Фактично ми розпочнемо свою діяльність за вказаною адресою 1 вересня, номер телефону для контакту саме з регіональним представництвом зазначений на сайті не змінюється», — говорить представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Житомирській області Юрій Погодицький.

Одним із головних завдань представництва Уповноваженого, як зазначив Дмитро Лубінець, є налагодження комунікації із місцевою владою та громадськістю. Та наразі першочерговим завданням як регіональних представництв, так і головного офісу Омбудсмана, залишається захист прав родин загиблих, безвісти зниклих і полонених.

«На мій погляд, це питання №1 зараз у суспільстві та державі, це захист прав родин, які, на жаль, мають ситуацію, коли їхній рідний чи рідна знаходиться у російському полоні або зникли безвісти. І держава повинна показати, що дбає про такі права», — сказав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Окрім того, регіональне представництво проводитиме моніторинг захисту прав дітей, внутрішньо переміщених осіб, військових та тих, хто перебуває у місцях несвободи.

«В області з`явився представник, відкривається офіс, який буде захищати права людей, за фінансової підтримки Естонії він відкривається. До найменшої громади буде працювати представництво і ми дуже радіємо цьому тому, що воєнний стан – це не підстава і не причина порушувати права громадян. Так, є певні обмеження, вони викликані законодавством, але не повинно бути зловживання. І, власне, представник Омбудсмана і буде за цим стежити», — каже Народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Окрім того у рамках візиту на Житомирщину секретаріат Омбудсмана та Державний університет «Житомирська політехніка» підписали меморандум про співпрацю та покращення комунікації для вирішення питань щодо ветеранської політики.

«Також даний меморандум дає нам можливості працевлаштування наших випускників, студентів університету безпосередньо в секретаріаті Уповноваженого з прав людини, а також в його регіональних представництвах. І найголовніше питання це те, що наші експерти, наші науковці університету згідно з даним меморандумом будуть долучатися до експертизи нових нормативно-правових документів, законодавчих документів саме в частині дотримання прав людей», — зазначає ректор ДУ «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов.

Скористатися можливостями, що надає меморандум, зможуть студенти та випускники спеціальностей міжнародні економічні відносини, а також національна безпека. Найближчим часом планується зустріч Омбудсмана зі здобувачами освіти для обговорення усіх деталей.