Аграрна галузь на Житомирщині: як розвивається та з якими викликами зіштовхнулась (ВІДЕО)

76

Житомирщина має розвинуте багатогалузеве сільськогосподарське виробництво. Поряд з вирощуванням зернових і зернобобових культур, цукрових буряків, картоплі, овочів, область займається виробництвом молока, м'яса, яєць та посідає провідне місце серед інших регіонів України. Нещодавно у Звягелі за участі різних гілок влади провели зустріч із аграріями області, щоб оцінити актуальний стан справ, виклики та обговорити подальший розвиток сектору.

«Ми дискутували, обмінювались думками, занотували, записали, зрозуміли всі актуальні потреби аграріїв. Звичайно, дуже багато питань щодо економічної ситуації, як впливає війна, ми говорили про це. Звичайно, дуже багато питань щодо різного роду програм підтримки, які є в державі. Це все те, що може дати нам можливість збільшувати кількість і якість нашої виробленої продукції», — говорить Перший заступник Голови ВРУ Олександр Корнієнко.

Одним із учасників став підприємець Сергій Рибалко, який частково релокував свій бізнес з окупованої Херсонщини на Житомирщину.

«З початком повномасштабної окупації ми релокували 22 сім`ї сюди. На жаль, у нас залишилось дуже багато техніки, майно. Майже 270 млн грн ми втратили на окупованій території. Тут довелося починати з того, що не було ні техніки, нічого, але головне досягнення України – це люди. І тому зберігши людей, ми працюємо зараз на цій території», — сказав голова фермерського господарства Сергій Рибалко.

На фермерському господарстві Сергія вирощують картоплю. Чоловік каже, частина його бізнесу вже давно розташовувалась на Житомирщині, тож область прийняла добре і навіть допомогли з облаштуванням.

«Доброзичливе відношення із боку адміністрації: і обласної, і районної, і з боку органів структурних підрозділів, управління сільського господарства. Ми працюємо тут давно і таке відношення тут було завжди і зараз воно зберігається», — додав голова фермерського господарства Сергій Рибалко.

Зустріч з аграріями провели на базі заводу «Органік мілк». Підприємство працює вже понад 10 років і виготовляє більш ніж 100 видів повністю натуральної продукції.

«Ми найбільші в Європі і фактично єдині в Україні. Повноцінний завод, який від початку і до кінця виробляє, переробляє молоко, сировину, виробляє органічну продукцію. Жодних барвників, жодних підсилювачів смаку, жодних рослинних олій, нічого такого ми не використовуємо. І це все підтверджено сертифікатом, не тільки українським, а і європейським», — зазначає директорка заводу «Органік мілк» Олена Стретович.

Незважаючи на виклики повномасштабного вторгнення підприємство змогло зберегти свою потужність, продовжує розвиватися, розширювати асортимент і покращувати виробництво до європейських стандартів. До того ж питання євроінтеграції також обговорювали під час зустрічі.

«Правила в аграрному секторі Європейського союзу і в Україні – це 2 різні реальності. Аграрії також це розуміють, вони це очікують, є певні застереження, певні побоювання, це теж складний процес. І, звичайно, я впевнений, що завдяки такій комунікації зможемо ефективніше проводити законодавчу роботу, вносити і доопрацьовувати відповідні законопроєкти. Тому я радий, що майданчик нашої політичної сили сьогодні є дієвим для того, щоб наші фермери наші аграрії змогли достукатись до вищого керівництва держави», — підкреслив Народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

За результатами обговорення усі разом визначили напрямки сільськогосподарського сектору, на які варто звернути більше уваги та напрацювали певні алгоритми подальших дій для розвитку галузі та інтеграції до європейських стандартів.