403 FPV-дрони за півроку: волонтери з Бердичева організували виробництво «пташок» для воїнів (ВІДЕО)

93

Ще півроку тому Ігор не знав нічого про виробництво дронів. Тепер же, у парі з Володимиром, вони збирають більш ніж десяток безпілотників на день.

«Спочатку ми беремо раму, складаємо її до купи, прикручуємо мотори, потім прикручуємо камеру, потім ставимо відео-передатчик, 2 деталі друкуємо на принтері і далі він йде вже на пайку»? — розповідає Ігор, який збирає дрони.

Найчастіше хлопці збирають дрони-камікадзе, але нещодавно почали розробляти більш серйозні «пташки».

«Це гексакоптер. Цей дрон буде під скид, буде носити «подарунки» ворогам неодноразово. Якщо той дрон бере 1,2 кг вибухівки якоїсь, снаряд, то цей бере до 6 кг і буде повертатись», — каже Володимир, який збирає дрони.

Організувати виробництво fpv-дронів вдалося завдяки кооперації підприємців та небайдужих громадян. Наразі волонтери працюють ушістьох, Ігор і Володимир збирають дрони, інші – знаходять фінансування та замовляють потрібні деталі.

«Кошти, які залучені вже, на сьогоднішній день це більше 5 млн грн. Собівартість залежить від запчастин. Тобто, наскільки ми вигідно зможемо купити запчастини, відповідно і нижча буде ціна. На сьогоднішній день вартість одного виходить 11.500 тис грн», — каже підприємець Ігор Барчук.

11,5 тис грн – це вже ціна разом з батареєю, розповідають благодійники. Тобто, дрон повністю готовий до виконання бойових завдань і не потребує жодних модифікацій. Кожну партію безпілотників волонтери особисто везуть воїнам на передову. За майже рік роботи було передано вже близько 400 «пташок».

«Їздимо на фронт, передаємо з рук в руки дрони і маємо зворотній зв`язок. Тобто, ми розуміємо що треба зробити, що треба переробити. Ми завжди на зв`язку з військовими і згідно з їхніми потребами і нашими можливостями намагаємося забезпечити всіх в рівних пропорціях», — сказав секретар Бердичівської міської ради Богдан Коляда.

«Дрони не чекають додому, додому чекають людей. Дрон не шкода, хай він там залишиться на полі бою, а наші військові швидше повертаються додому з Перемогою», — зазначає протоїєрей Костянтин Карпенко.

Долучитися до ініціативи благодійників і забезпечити наших військових якомога більшою кількістю дронів можна за QR-кодом, зображеним на екрані.