Перший фестиваль полуниці відбувся у Високій Печі

На фестивалі полуниці усі частували полуницею: у стравах, напоях і просто смакували свіжі ягоди.
У Високій Печі вітали гостей та учасників фестивалю. Водночас із розвагами окреслювали перспективи розвитку ягідного виробництва та переробки. 

«Організатор цього свята це відділ туризму і культури Житомирської райдержадміністрації, долучилася і високопічська сільська рада. Саме Висока Піч, найближчі села Житомирського району, Чуднівського, Романівського району є полуничним краєм. Це полуничний рай. Радий сьогодні бачити таку велику кількість учасників та гостей. Сьогодні до нас завітали сільради і ОТГ Житомирського району, присутні делегації із Житомирщини, надзвичайно приємно, що присутні делегації і гості із сусідніх областей: Полтавської, Миколаївської, Івано-Франківської. Закарпатської, Рівненської, Львівської, Київської областей» – сказав голова Житомирської райдержадміністрації Сергій Микитюк.

«Ми раді вітати вас на нашій високопічанській землі, землі, що освячена богом, на землі, де проживають працьовиті люди, на землі, де росте наша славна чудо-ягода полуниця. Щастя-здоров’я, веселого дня вам! Насолоджуйтесь, грайте, смакуйте» – додав сільський голова с. Висока Піч Анатолій Маслов.

«Такі події – це ідентичність території. Коли ми говоримо про Гайдамацьку Покрову у нас підсвідомо виникає Кодня, коли ми говориом про мотоспорт, ми розуміємо, що це відбувається в Левкові, і тетерівський фестиваль рибний також тут поруч і дуже скоро запрошуємо. І те, що сьогодні тут свято соковитості, краси і полуниці – це ота ідентичність, яка буде прив’язкою до цієї території і буде якірним моментом, аби сюди їхали туристи, аби вони тут залишали свої гроші, аби тут створювалися робочі місця, платилися податки і, відповідно, розвивалася ця територія. Єдине, що хочу зауважити , як поганий поліцейський, одна справа продати полуницю, інша справа її переробити на мармуляду, на варення, висушити, заморозити – продати і заробити додатково на цьому» – розповіла начальник управління культури та туризму Житомирської облдержадміністрації Тетяна Парфентієва.

Зусилля організаторів високо оцінили гості свята. На різний вік та вподобання були розваги і частунки. Поціновувачі полуниці смакували, білилися рецептами та обіцяли наступного року поділитися й саджанцями . Організатори обіцяють наступного року розширити масштаби святкувань, запросити більше виробників та переробників ягід, посприяти налагодженню контактів для розвитку цього сільськогосподарського напрямку.

«Я проводжу майстер-класи, роблю з бажаючим полуничку-кулончик, полуничку-брошку, такі види полуничок, які можна начепити на себе гарно. Ну і звичайно домовички, які всі тримають полуничку в руках» – розповіла майстриня народної творчості  Ганна Івченко