Річниця підняття українського прапора над Житомирською міською радою

13-го червня 1990-го року над Житомирської міською радою встановили блакитно-жовтий стяг. Наше місто було четверте після Стрия, Львова, Тернополя та Івано-Франківська. Передувало встановленню рішення міської ради від 24-го травня 1990-го року «Про використання української символіки на території Житомира», хоча загальнодержавним законодавством це тоді ще підтримано не було.

«Рада народних депутатів рішає: 1-ше, дозволити на території міста державним й громадськими органам, підприємствам, установам і організаціям використання одночасно з діючою державною також української державної символіки: синьо-жовтого прапора і тризуба та виконання національного гімну «Ще не вмерла Україна» — сказав депутат Житомирської міськради 1-го скликання Олександр Батанов.

Документацію готували за прикладом львів’ян, які тоді теж готували папери на прийняття рішення про українську символіку.
Нинішній депутат Житомирської міської ради та кандидат історичних наук Геннадій Махорін розповів про роль Житомира в державотворенні