У Житомирі відбулась прес-конференція про тонкощі та перешкоди створення Головинської ОТГ

Аби стати господарями на власній землі, жителі смт Головине, сіл Бежів та Сліпчиці хочуть об’єднатись в Головинську об’єднану територіальну громаду. Спонукала до цього і проблема із державним підприємством «Головинський кар’єр», розповідають представники громади.

«Саме основне – це державне підприємство, яке створило дане селище, яке должно сплачувать земельний податок, або якщо його рішенням Фонду Держмайна продано, значить, земля должна буть 100 га – отдана в оренду і платить податок» — сказав селищний голова смт Головине Іван Гетьманенко.

«Мені дуже шкода, що Черняхівський район, я була головою районної ради 4 роки, що ми подробили район: є Високівська громада, є Вільська громада. Пройде деякий час, так йшли європейські країни, всерівно буде укрупнення. Географічно і економічно було вигідно 2 громади на цей район. Я не боюся говорити, може, комусь не сподобається» — додала депутат Житомирської обласної ради, член екологічної комісії Наталія Рибак.

«Вадим Валерійович представляє компанію, яка придбала ДП «Головенський кар’єр». Процес придбання був не зрозумілий, і він викликає багато приводів для застороги того, що буде щось діятись в законному порядку. Який намір має компанія, яка придбала бюджетоутворююче підприємство? Яка цікава річ: не підприємство було побудоване в населеному пункті, а населений пункт був побудований навколо підприємства і вони зав’язані. Комунікаціями, постачанням води, електроенергії, тобто для цього населеного пункту воно є стратегічним» — розповів делегований представник Головинської громади до органів місцевої влади, голова ГО «Захист і справедливість» Олександр Громов.

«А може підняти офіційний паспорт? В Черняхівській райдержадміністрації є паспорт району. За 2016 рік, за пів року, бюджетоутворююче підприємство Черняхівського району, АТ «Головенський граніт», тобто наше, за пів року. Було сплачено до бюджету 6 чи 7 млн грн. за пів року і воно було бюджетоутворююче, коли власником підприємства був Яцюк Ігор Петрович» — сказав представник інтересів ТОВ «Головинський гранітний кар’єр» Андрій Евін.

«Нас облили по полній програмі. І на сьогодні юридична сторона така: цілісний майновий комплекс проданий незаконно. В мене пішло, щоб доказать, що не пройшло розмежування і вилучення державного майна не відбулося, в мене пішло на це 2 роки. Але, разом з тим, товариство є правонаступником всіх юридичних прав і всіх обов’язків» — відповів інвестор Ігор Яцюк.

Учасники зустрічі говорили про заборгованість з виплати зарплат нинішнім працівникам підприємства. 
Зібрані матеріали щодо виявлених порушень передали правоохоронцям. 

«За результатом прес-конференції, яку ціль ми переслідували: в першу чергу, привернути увагу правоохоронних органів і врешті-решт змусити їх переслідувати всі ті незаконні речі, всі ті незаконні дії державних службовців, керівника підприємства ДП «Головинський кар’єр», державного підприємства і історії незаконного продажу підприємства, яке є бюджетоутворюючим. Цієї цілі ми скоро досягнемо. Бо вже перший результат, перший поштовх в цьому питанні є: були проведені обшуки» — повідомив делегований представник Головинської громади до органів місцевої влади, голова ГО «Захист і справедливість» Олександр Громов