В Україну почали поставляти препарати для онкохворих за бюджет 2019 року

956

З 2014 року у МОЗ змістилися поставки ліків для пацієнтів з онкозахворюваннями. Тендери на закупівлю життєво важливих препаратів майже за всіма державними програмами провели лише наприкінці року. Відтак хворі в регіонах отримують безкоштовні ліки у вересні-жовтні.
У Житомирському обласному диспансері говорять про дефіцит препаратів. Через постійні перебої з постачанням ліків за рахунок МОЗ у лікарі не можуть прописати перелік препаратів у замовленні.  

Препарати ми отримуємо з трьох основних бюджетів. Перше — це заявка МОЗ. Крім того  ми купуємо препарати за кошти МНС  обласного бюджету. Ми не можемо навіть чітко передбачити, які нам препарати потрібні . Ми не знаємо, що ми отримаємо і коли — каже Тарас Волков, заступник головного лікаря з медичної частини КУ «Житомирський обласний онкологічний диспансер».

Доступні залишки безкоштовних ліків пацієнти можуть знайти на сайті медзакладу. Проте ряд препаратів пацієнти змушені купувати власним коштом.
У МОЗ оприлюднили інформацію про рекордно оперативні поставки медпрепаратів, яких вдалось досягти завдяки ефективним процедурам державних закупівель через міжнародні організації. У відомстві повідомили, що невдовзі онкохворі пацієнти зможуть отримати безкоштовні ліки.