5 років тому відбулись трагічні бої за Іловайськ

623

29-те серпня — річниця Іловайська. Цими серпневими днями у 2014-му році українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення, в результаті протистояння російським військам. Бої за місто Іловайськ тривали з середини серпня: перший штурм 6-7 серпня, другий — 10-го серпня. Українським військам майже вдалося звільнити населений пункт, 18-го серпня силовики в складі добровольчих формувань, підрозділів Збройних сил України увійшли до Іловайська. Проте, після заходу значних сил російських військ в тил українського угрупування іловайське угрупування опинилось в оточенні. 

29 серпня 2014 року розпочався вихід українських військових з оточення під Іловайськом на Донбасі.Регулярні частини збройних сил Росії, що вторглися до України, обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські бійці. 

Точних цифр загиблих і досі немає… Станом на кінець серпня 2017-го року, за даними Національного військово-історичного музею встановлено: у боях 7-31 серпня 2014-го полягло 368 українських бійців, 429 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Понад сотню бійців потрапили в полон, понад 100 вважають зниклими безвісти. Тіла не всіх загиблих були знайдені, багатьох зниклих ідентифікували за ДНК.

Цього року Президент України підписав указ про відзначення 29-го серпня Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України