7 вересня — День воєнної розвідки України

1758

«Мудрий пануватиме над зірками — гасло воєнної розвідки України. Професійне свято розвідники офіційно відзначають 7-го вересня. 1-го червня 2007-го глава Міноборони підписав наказ, яким його було встановлено.

Дату 7 вересня обрали, приурочивши до дня підписання Президентом України у 1992-му році Указу «Про управління воєнної стратегічної розвідки Міноборони України». Таким чином — розпочато найновішу історію Воєнної розвідки в нашій державі, як одного з важливих інструментів забезпечення національної оборони та безпеки.

Із початком війни на Сході українська розвідка спостерігає за діями російської армії, відстежує нарощування її сил та засобів, намагається передбачити, які кроки планують окупанти.

У 2016-му році було представлено емблему Воєнної розвідки України. На ній зображена сова , що пронизує територію Росії, та гасло військової розвідки «Sapiens dominabitur astris» («Мудрий пануватиме над зірками»). Фактично, ці емблема та гасло є своєрідним натяком на емблему воєнної розвідки Росії, на якій зображений кажан (для сов, як відомо, кажан є здобиччю), та її гасло «Вище нас – тільки зірки»