У кінотеатрі Жовтень» можна переглянути роботи пацієнтів психіатричної лікарні

Мистецтво, як спосіб життя. Багато пацієнтів психіатричних лікарень, спілкуючись із світом, створюють шедеври, їх представили у житомирському кінотеатрі «Жовтень». Водночас тут триває й виставка вишитих робіт «Боже На. Життя і творчість Божени Чагарової». Людмила Зубко каже, що картини мисткині варті будь-якої оселі, настільки вони глибинні. 

Творчість 35-річної Божени Чагарової розпочалася саме у Житомирській психіатричній лікарні, де вона і навчилася вишивати, проходячи лікування арт-терапією . Молода жінка має діагноз «параноїдальна шизофренія», вишиває картини, здебільшого з цитатами.

Творчий доробок — 2 сотні робіт. Мисткиня розповідає: працює по 8-10 годин на день,  навіть на свята. Більше 10 років Божена разом з батьком шукали людей, які змогли б показати світові талант дівчини. 

Рік тому перша виставка Божени відбулась у Києві, в галереї Павла Гудімова, потому вийшла книга, загалом у талановитої рукодільниці багато задумів.

«Її мрія була, щоб в неї відбулася виставка. Її мрія — щоб про неї написали в книзі. І вже і книга вийшла, і виставки відбуваються. Її сум та невпевненість поступово починають зникати, і її роботи починають жити зовсім іншим життям» — сказав мистецтвознавець Павло Гудімов.

Божена знайшла свою справу життя. Шукають себе в творчості і інші пацієнти психіатричної лікарні. До кінотеатру «Жовтень» пропонують приносити папір, нитки, пластилін, тканини та інше приладдя для роботи тих, хто лікується та  рятується творчістю