Навчання українських психологів у Польщі та фінансування госпіталів для військових

Досвід у польських фахівців переймають українській психологи, які працюють із військовими. Програма за стандартами НАТО здійснюється коштом польської сторони. Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці розповідає: питання реабілітації військових із психологічними травмами виникло 20 років тому, коли польські військові брали участь у війнах в Іраку та Афганістані. За цей час напрацювали модель підтримки ветеранів.

«Досвід ми брали від американців, з Ізраїля також, але адаптували до нашої ментальності також, польської чи слов’янської. А ментальність польська і українська дуже подібні» — розповів Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Чарчинський.

Теоретичну частину там вже заслухали й психологи Бердичівського госпіталю, на черзі навчальна практика. Працівниця Бердичівського госпіталю каже: не завжди має час та змогу поїхати на тренінг та здобути додаткові навички в Україні.

Окрім навчання психологів, обговорили з міністеркою і подальше фінансування військового шпиталю. Адже згідно з реформою, медичні заклади стають неприбутковими комерційними підприємствами, і фінансування здійснюватиметься через НСЗУ за окремий пакет послуг. З НСЗУ потрібно заключати договір, в якому є невраховані моменти, переконаний головний лікар обласного госпіталю для ветеранів війни