Археологи виступають проти реставрації будівлі колишнього магістрату, без попередніх розкопок

В будівлі колишнього магістрату, який знаходиться на Замковій горі  планують відкрити природничу та історичну експозиції Житомирського обласного краєзнавчого музею. Андрій Петраускас старший науковий співробітник Інституту археолог  сьогодні приїхав до Житомира  аби зупинити реставрацію , яка проводиться без попередніх археологічних розкопок на місці архітектурної пам’ятки. 

«Ведуться будівельні роботи в частині, де знаходиться історичний ареал, на місці де знаходиться археологічна пам’ятка, яка є власністю держави, без попередніх археологічних розкопок вони не можуть проводитися згідно чинного законодавства. України пор охорону археологічних пам’яток. Нажаль, ми бачимо, що роботи проведені, частково, грунт вийнятий.  Можете подивитися, на відвалах знаходяться знахідки, дуже велика кількість кераміки 17 ст.» — розповів старший науковий співробітник Інституту археології Андрій Петраускас.

Археолог розповідає, що Інститут археології відправляв  письмовий запит до управління культури та туризму Житомирської ОДА. Проте відповіді не отримав.

20 мільйонів 421 тисяча гривень саме стільки складає вартість реконструкції магістрату у 2019 році  та фінансується за рахунок коштів фонду регіонального розвитку та співфінансування з обласного бюджету . В департаменті регіонального розвитку Житомирської облдержадміністрації повідомляють, що реконструкція розпочалася, але дозволу від міністерства культури, оскільки магістрат архітектурна пам’ятка національного значення, ще не отримали. Та пообіцяли вже з наступного понеділка  внести зміни в кошторисну документацію реставрації і залучити археологів